Ibland kan handel påverka samhället negativt genom att erbjuda produkter som gör att den "onödiga" konsumtionen ökar. Av det skälet är det vanligt att beskylla handelsbranschen för att vara en pådrivande kraft till ett ohållbart konsumtionssamhälle. Men en sådan bild är inte rättvisande och behöver belysas, inte minst med tanke på hur konsumenternas beteende ser ut. För diskussionen kring konsumtion som bra eller dåligt pågår ständigt. Att köpa och konsumera i en ständigt ökande takt är naturligtvis inte bra för någon eller något. Och vi svenskar har mer prylar än vad vi någonsin kan behöva. Men vilket ansvar bär konsumenten själv för en sådan situation? Vilket ansvar har handelsföretagen? Och - vilket ansvar bär samhället? Det är intressanta frågor att fundera kring.
I den här bloggen ger jag några exempel på hur handeln hanterar sitt ansvar för ett hållbart samhälle, och lämnar de negativa effekterna åt sidan. För det kan vara bra att ibland se till det som är fungerande och positivt, istället för att koncentrera sig på det som är dåligt. Handeln är en del av konsumtionssamhället men bidrar till hållbarhet på olika sätt:
- Utan en fungerande handel är det svårt att ha ett välfärdssamhälle. Det gäller särskilt dagligvaruhandeln där en livsmedelsbutik kan vara avgörande för mindre samhällens överlevnad.
Handeln, och då specifikt dagligvaruhandeln, bidrar till hållbarhet genom att ta ett förlängt producentansvar. Tänk på returhanteringssystemet i livsmedelsaffärer som vi svenskar vant oss vid. Det är Returpack som återvinner glas, burkar och flaskor. En verksamhet som ägs av Svensk Dagligvaruhandel, Livsmedelshandlarna och Sveriges Bryggerier.
Handeln som fenomen fungerar ofta som en stabiliserande kraft och sektorn bygger tillit och förtroende mellan kunder, leverantörer, tillverkare och transportörer. Det är ofta via handel som länder kopplas samman och skapar lokala mötesplatser.
Handeln bidrar till att minska stigmatisering och segregation och kan göra så att människor vill stanna kvar på en ort.
- Handelssektorn medverkar till en mer hållbar livsstil och erbjuder konsumenter ekologiska produkter och har ett målmedvetet arbete vad gäller hållbarhet, inte minst med tanke på arbetsförhållanden i producerande länder och då särskilt inom modehandeln. Många av våra svenska modekedjor är engagerade i hållbarhetsfrågor och stödjer projekt.
Handelsnäringen bidrar med kunskap till producerande företag eftersom branschen är duktig på konsumentinsikt och vet vad kunderna vill ha, hur de beter sig och hur de fattar sina köpbeslut. På så vis blir handeln en kunskapsbrygga mellan användare och tillverkare. Det är inte ovanligt att handeln också tar fram egna varumärken.
2015.
Bloggen är inte längre tillgänglig.
Vissa inlägg hittas via Internet Archive: https://web.archive.org/web/20140515000000*/http://www.retailingresearch.blogspot.com