Blogginlägg
Den här veckan har Butiksleverantörsmässan i Kista varit. Det är en fackmässa där Dagens Handel och Svensk Handel står som officiella partners och som lockar massor av besökare varje år. Just i år hade vi förmånen på SIIR att få en möjlighet att visa upp Handelslabbet på mässan. Så vi bad vår systemutvecklare att klura ut en lösning på hur vi skulle kunna flytta upp delar av labbet till Stockholm. Och det visade sig att Björn Dahlstrand inte bara var klurig. Han var händig också. Han byggde två mobila enheter där vi kan visa upp våra RFID-piloter. Så nu har vi fortsättningsvis möjlighet att faktiskt sprida Handelslabbets idéer om framtidens butik till andra platser än Borås, vilket glädjer oss enormt.Vi hade många besök i montern och frågorna vi fick tydde på ett stort intresse kring hur vi i framtiden kan designa beslutsstöd för konsumenter i butik. Vi hade också en ny pilot med oss som visar hur kunder kan betala för sina varor utan att ta dem ur varukorgen eller vagnen.
Butiksmässan annars bjöd på mycket teknik. En tanke som slog mig var att även om vi såg mycket teknik förra året på mässan så var det i år mycket mer fokus på hur tekniken faktiskt fungerar. Däremot hörde eller såg jag väldigt lite som handlade om hur användarna uppfattar tekniska lösningar i butik, vilket är oroande. Oavsett hur smart eller effektiv en ny teknisk lösning i butik är så är den inget värd om inte kunderna förstår den och vill använda den. Det glömmer vi ibland bort.
Det var en hel del intressanta föreläsningar under de två dagarna som mässan höll på. Jag hade själv bara möjlighet att lyssna på två personer men i gengäld var det mycket bra talare. Karin Johansson, VD på Svensk Handel, pratade om handelns utmaningar och jag gladdes åt hennes tankar som visade att hon är väl insatt i branschens frågor men att hon framför allt lyfte fram behovet av att sektorn gemensamt samlar kraft för att påverka beslutsfattare och opinion. Handeln är en av de största privata arbetsgivarna i Sverige och handelsanställda och ägare behöver få höra att de faktiskt gör skillnad, att de är duktiga och att handeln erbjuder attraktiva arbetsmöjligheter. Det är liksom dags nu att sträcka på ryggen, attPeder Larsson, VD på Hemtex, berättade på ett personligt sätt om den resa han varit med om på Hemtex, från att ha varit ett företag med "rea-stämpel" till att idag stå för textil tradition, spännande sortiment och en hel del nytänkande vad gäller omnikanalstrategier. Vi på SIIR är glada över att vi varit med på den resan och kanske också bidragit något vad gäller idéer om e-handel och butikskoncept. En given fråga som Peder fick handlade självklart om hans syn och tro på framtidens butiker: kommer den fysiska butiken att finnas kvar? Personligen tycker jag att en sådan frågeställning känns både orealistisk och lite dramatisk, men Peder svarade lugnt att butiken kommer att vara kvar. Människor kommer alltid att ha ett behov av att känna och klämma på varor, att möta riktiga människor som man kan prata med. Samtliga är argument som vi ofta hör och som känns logiska. Det som var lite spännande var dock att Peder poängterade att det gäller att dra nytta av möjligheterna med e-handel och att skapa platser som driver offline-kunden till att också bli onlinekund. Det kändes nytt och fräscht. //Malin Sundström visa att handeln är en framtidsbransch och en sektor att räkna med!
Bloggen är inte längre tillgänglig.
Vissa inlägg hittas via Internet Archive: https://web.archive.org/web/20140515000000*/http://www.retailingresearch.blogspot.com