Räkna med musik!: En undersökning om musik kan underlätta lärandet i matematik
2014 (Swedish) Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis Alternative title
Count with music! (English)
Abstract [sv]
Bakgrund
Enligt Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (2011) har skolan i uppdrag att främja den harmoniska utvecklingen hos eleverna genom att erbjuda arbetsformer som är varierade samt balanserade. För att växa med sin uppgift ska bland annat de estetiska aspekterna användas för att stimulera eleverna. Genom att använda sig utav drama, bild och musik ska eleverna få uppleva olika kunskapsuttryck. I denna undersökning har det studerats närmare på hur pedagogerna kan använda sig av musik i syfte att underlätta lärandet i matematik.
Syfte
Syftet med undersökningen är att studera möjligheten att med hjälp av musik underlätta lärande i matematik för elever i förskola till årskurs 3 (F-3).
Frågeställning
På vilket sätt anser pedagogerna att undervisningen påverkas av att kombinera musik och matematikämnena?
Metod
Intervjuer samt observationer har använts som metod i denna undersökning. Intervjuerna samt observationerna genomfördes med pedagoger på deras arbetsplatser.
Resultat
Det som tydligast framkom i undersökningen som lärandefaktorer för matematik inom musik var vikten av att kroppen, fantasin och rummet var delaktiga i undervisningen för att underlätta lärandet i matematik. Detta görs genom att eleverna praktiskt får använda sina kunskaper som de får med sig från matematiksalen in i musiksalen när musik och matematik integreras med varandra. Eleverna lär lättare när olika undervisningsformer används.
Place, publisher, year, edition, pages 2014. , p. 24
Keywords [sv]
Matematik, musik, lärande, sociokulturellt perspektiv
National Category
Pedagogy
Identifiers URN: urn:nbn:se:hb:diva-1002 OAI: oai:DiVA.org:hb-1002 DiVA, id: diva2:866494
Subject / course Pedagogiskt arbete
Uppsok Social and Behavioural Science, Law
Supervisors
Examiners
2015-11-032015-11-032015-11-03 Bibliographically approved