Stödåtgärden studiehandledning på modersmålet finns i Sverige för att öka elevers, och i synnerhet nyanlända elevers måluppfyllelse (SFS 2010:800). I tidigare studier framhålls att det finns ett stort behov av att utveckla bättre rutiner för samverkan mellan studiehandledare och lärare i syfte att höja studiehandledningens kvalitet (t.ex. Avery 2017; SOU 2019; Roux Sparreskog 2023). I stort saknas studier som belyser studiehandledares och lärares fungerande samverkan. Syftet med det aktuella projektet är att fylla denna forskningslucka och undersöka hur studiehandledare på modersmålet och lärare utvecklar fungerande samverkan. En sådan förutsätter ömsesidig respekt och lyhördhet för varandras yrkeskompetenser (Danermark & Kullberg 1999).
Vårt projekt har en etnografisk ansats beträffande datainsamling. Vi har audioinspelat intervjuer med 8 studiehandledare och 8 lärare som på sina enheter antas ha en god samverkan med varandra. Med hjälp av fältanteckningar, foton och ljudupptagningar har vi observerat 5 studiehandledningstillfällen med några av deras gemensamma elever.
I denna presentation redogörs, med hjälp av en kvalitativ innehållsanalys, vad studiehandledarna uttrycker att de gör när de samverkar med lärarna. Vi presenterar också, med hjälp av agency, hur studiehandledarna uttrycker att de positioner sig i relation till studiehandledarrollen. Därtill exempliferas utifrån ett studiehandledningstillfälle hur samverkansdidaktiken praktiseras. Studiens resultat har relevans när det gäller att utveckla studiehandledares och lärares samverkansdidaktik, och synliggöra hur flerspråkighet tillvaratas som resurs.