Plats för lärande: En intervjustudie riktad mot lärare i fritidshem och deras uppfattning av fritidshemmets lärmiljöer
2023 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Room for learning : An interview study aimed at teachers in leisuretime centers and their perception of the after-school learning environments (English)
Abstract [sv]
Inledning
Forskningsområdet kring fritidspedagogik är begränsat. Utifrån vår erfarenhet ser vi att det saknas kunskap och forskning när det gäller hur fritidslärare skapar goda lärmiljöer, framförallt vilka resurser som fritidslärare ges för att bedriva och upprätthålla goda lärmiljöer i undervisningen.
Syfte
Syftet med studien är att undersöka hur fritidslärare beskriver utformningen av goda lärmiljöer för att främja elevers lärande och utveckling.
Metod
Studien utgår från en kvalitativ intervjumetod med ett socialkonstruktivistiskt perspektiv. För insamling av material har semistrukturerade intervjuer som genomförts med nio respondenter i Västra Götalandsregionen. Resultatet har analyserats med hjälp av en tematisk analys.
Resultat
Resultatet i denna studie har analyserats och presenteras i fem olika teman, kommunikation, lärmiljö, eleverna på fritidshemmet, planering av lärmiljöer och kompetens. I resultatet framgår det att samarbetet mellan klasslärare och fritidslärare brister gällande lån av lokaler samt användning av resurser. I brist på tillgång till fler och mindre rum beskriver fritidslärare i studien svårigheter med att bedriva en målstyrd fritidsverksamhet som främjar elevers trygghet, lärande och utveckling. Fritidshemmens resurser framstår som föränderliga alltså att fritidshemmet ofta behöver anpassa sig till andra verksamheter och att fritidshemmet inte har en självklar plats vilket är en konsekvens av brist på mindre rum. Resultatet i denna studie visar att fritidslärarna som har ändamålsenliga fritidslokaler och inte delar lokaler med skolan, beskriver att samarbetet och kommunikationen med klasslärare inte påverkar deras undervisning. I studien beskriver även fritidslärare att deras kompetenser gällande lärmiljöer är bristfälliga och att de därmed önskar vidare kompetens inom området.
Place, publisher, year, edition, pages
2023.
Keywords [sv]
Lärmiljö, fritidslärare, lärande, utveckling, perspektiv, lokaler, socialkonstruktivism, elevinflytande, kommunikation, externalisering
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hb:diva-31349OAI: oai:DiVA.org:hb-31349DiVA, id: diva2:1829143
Subject / course
Pedagogiskt arbete
Supervisors
Examiners
2024-01-232024-01-182024-01-23Bibliographically approved