“Trygghet, trygghet är A och O”: En kvalitativstudie om inskolning i förskolan.
2022 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
“Safety, Safety is A and O” : A qualitative study about introduction in preschool. (English)
Abstract [sv]
Inledning
Inskolning sker när ett barn börjar förskolan, för att vistelsen på förskolan ska vara bra krävs det trygghet för både barn och föräldrar. Inskolning väcker känslor för barn, föräldrar och pedagoger därför har jag valt att fördjupa mig i inskolning med hjälp av föräldrars och pedagogers tankar.
Syfte
Syftet med denna studie är att undersöka föräldrars känslor kring inskolning, samt undersöka pedagogers förhållningsätt och hur de påverkar inskolning. Studien tar också upp anknytningens betydelse i samband med inskolningsprocessen.
Teori
Min studie utgår från anknytningsteorin, då teorin har en betydande roll under inskolningsprocessen. Anknytningsteorin handlar om nära relationer mellan individer, samt att teorin berör individens utveckling. För att barn ska känna sig trygga på förskolan krävs det att en pedagog och ett barn knyter an till varandra.
Metod
Studien består av en kvalitativ metod där jag har använt mig av semistrukturerade intervjuer med öppna frågor. Mina deltagare under mina intervjuer bestod av fyra pedagoger samt fyra föräldrar. Valet att intervjua föräldrar samt pedagoger är för att få en bredare kunskap kring ämnet inskolning då jag ser det som en positiv fördel att ta del av föräldrar samt pedagogers tankar och åsikter.
Resultat
Resultatet av studien visar att trygghet är primärt under inskolning, och att det finns olika faktorer som påverkar inskolning. Pedagoger beskriver trygghet och anknytning kopplat till inskolning. Föräldrar beskriver sina känslor kring inskolning och varför de upplever dem, föräldrarna tar även upp vikten av tydlighet under inskolningsprocessen.
Place, publisher, year, edition, pages
2022.
Keywords [sv]
Inskolning, förskola, pedagog, föräldrar, trygghet, anknytning, anknytningsteorin och känslor.
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hb:diva-29535OAI: oai:DiVA.org:hb-29535DiVA, id: diva2:1743205
Supervisors
Examiners
2023-03-142023-03-142023-03-14Bibliographically approved