”Eleverna ska själva upptäcka bokens fantastiska värld”: Lärares syn på skönlitteratur i svenska som andraspråk
2023 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
”The pupils shall by themselves discover the fantastic world of the book” : Teachers’ view on fiction in Swedish as a second language (English)
Abstract [sv]
Syftet med denna studie är att beskriva lärares resonemang vid val av och arbete med skönlitteratur i svenska som andraspråk på högstadiet. De forskningsfrågor som studien undersöker är: Hur motiverar lärare sina val av skönlitteratur i svenska som andraspråk? Vad är syftet med läsning och undervisning av skönlitteratur i svenska som andraspråk? Samt, hur beskriver lärare att de arbetar med skönlitteratur i svenska som andraspråk för att främja elevernas läslust? För att undersöka detta har en kvalitativ metod använts, i form av semistrukturerade intervjuer med sex högstadielärare som alla är behöriga och undervisar i svenska som andraspråk. En tematisk innehållsanalys har använts för att analysera datan, i analysen identifierades fem centrala teman och sex delteman. Studien tar sitt avstamp i sociokulturell teori samt McCormicks (1994) sociokulturella modell för lässituationer.
Resultatet från studien visar att lärare motiverar sina val utifrån att eleverna ska kunna relatera till den valda skönlitteraturen, vilket lärarna hoppas engagerar eleverna och på så sätt väcker en läslust hos dem. Det framgår i studien att lärarna tittar på litteraturens språkliga nivå, för att se till så att språket inte är för svårt för eleverna. Dock undviker flera av lärarna skönlitteratur med svenska referenser, eftersom de menar att eleverna inte kan relatera till dessa. Några av dem undviker även skönlitteratur som berör ämnen såsom krig och elände då lärarna anser att eleverna kan känna igen sig i annat än just dessa ämnen. Genom att välja skönlitteratur som berör de värdegrundsfrågor som står i styrdokumenten, vill lärarna bilda eleverna kring andra människors liv samt utmana deras fördomar, vilket lärarna även anser är syftet med att arbeta med skönlitteratur. Lärarna vill även att eleverna genom arbetet med skönlitteratur ska utvecklas språkligt, såsom att eleverna ska utöka sitt ordförråd och ordförståelse, lärarna menar även att skönlitteraturen kan vara en text-förebild för eleverna på hur de själva ska konstruera sina texter. För att främja elevernas läslust väljer lärarna att läsa högt för eleverna eftersom det skapar en gemenskap i klassrummet, samt då det är ett sätt för lärarna att se till så att alla elever hänger med i läsningen. Genom att läsa högt kan lärarna stanna upp och diskutera specifika ord eller saker som sker i boken, samt att lärarna är en läsande förebild för eleverna. Studien hoppas bidra till ökad status för arbetet med skönlitteratur i svenska som andraspråk samt att forskningsområdet om lärares arbete med skönlitteratur i svenska som andraspråk utökas.
Place, publisher, year, edition, pages
2023.
Keywords [sv]
Svenska som andraspråk, skönlitteratur, läsning, undervisning
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hb:diva-29519OAI: oai:DiVA.org:hb-29519DiVA, id: diva2:1742153
Supervisors
Examiners
2023-03-082023-03-082023-03-08Bibliographically approved