Den språkliga mångfalden växer i Sverige (Parkvall, 2019). Av Sveriges befolkning är 20 % födda utomlands (SCB, 2022). Av 2017 års SOM-rapport (Höglund, 2017), vilken presenterar en mätning av befolkningens biblioteksvanor, framgår att utrikes födda besöker biblioteken ”i något större utsträckning” (s. 336) än personer födda i Sverige. Folkbibliotekens verksamheter för nyanlända har utökats och blivit mer mångfacetterade under de senaste sju åren, men trots det – eller möjligen på grund därav – finns fortsatt stora behov av fler språk och breddad representation bland folkbibliotekens personal (Pilerot & Hultgren, 2017; Pilerot & Lindberg, 2018).
Med finansiering från Kulturrådet under rubriken Stöd till stärkta bibliotek i hela landet har folkbiblioteken i Göteborg, Kungsbacka och Alingsås genomfört ett projekt under rubriken Nyanlända biblioteksguider. Syftet med projektet beskrevs i ansökan till Kulturrådet bland annat som att biblioteken skulle stärkas med språklig och kulturell kompetens genom att anställa relativt nyanlända personer som biblioteksguider. I korthet har projektet inneburit att 18 utrikes födda personer har erbjudits en sju månader lång anställning vid biblioteken. Inom ramen för anställningen har de även deltagit i en utbildning benämnd Introduktion till biblioteksarbete vilken omfattade sju halvdagslånga träffar. Projektet inklusive utbildningen grundades i en förstudie som syftade till att ”utveckla de deltagande bibliotekens gemensamma kunskapsbas och beredskap för att med ökad språklig och kulturell kompetens möta de behov och den efterfrågan som uppstått i och med att biblioteken i allt högre grad besöks och används av nyanlända” (Pilerot, 2019, s. 3). Resultaten från förstudien stärkte antagandet om behovet av att utöka personalgrupperna på de ingående biblioteken så att fler och olika kulturella erfarenheter och fler språk bereddes plats på biblioteken. Därigenom kan bibliotekens personal i större utsträckning möta de behov som en heterogen användargrupp i allt högre grad ger uttryck för.
I det uppdrag som tilldelades Bibliotekshögskolan i Borås ingick dels att utforma och genomföra den utbildning som guiderna deltog i och dels att följa och studera projektet som helhet. I föreliggande bidrag fokuserar vi på resultaten från forskningsstudiedelen i uppdraget. För en detaljerad redovisning av upplägg och genomförande av kursen Introduktion till biblioteksarbete hänvisar vi till vår rapport (Pilerot & Ögland, 2022).