Inledning: Våld i nära relation är ett stort folkhälsoproblem. Att vara våldsutsatt är förenat med framtida ohälsa i form av fysisk och/eller psykisk karaktär. Akutsjukvård är beskrivning av den vård som bedrivs oplanerad i såväl slutenvård som öppenvård under dygnets alla timmar. Kunskaperna om våld i nära relation inom akutsjukvården kan förbättras, för att fler våldsutsatta ska kunna identifieras och få optimal vård. Syftet var att undersöka upplevelser och förväntningar i vårdmötet med akutsjukvård hos vuxna personer som varit utsatta för våld i nära relation.
Metod: Elva semistrukturerade intervjuer genomfördes, och analyserades med en kvalitativ innehållsanalys.
Resultat: Resultatet redovisas med det övergripande temat ”Bli sedd” samt kategorierna ”Vårdmötet” och ”Förhoppningar”. I sin utsatthet synliggörs en skam över att vara utsatt och en slags skyldighet att upprätthålla en fasad växer fram. Men om ett vårdande förhållningssätt som erbjuder rätt hjälp i mötet med akutsjukvården kan vägen ut ur ett destruktivt mönster påbörjas. Ett sådant vårdande karaktäriseras av att vårdpersonalen ser den utsatta, bemöter denne med värdighet samt vågar ställa den svåra frågan, ta hand om svaret och erbjuda information för att stödja vägen mot ett förändrat liv.
Slutsatser: En våldsutsatt person önskar få förtroende för vårdpersonalen. Genom att finna förtroende i vårdmötet känner den våldsutsatta sig bekräftad och vågar därigenom berätta sin livshistoria.