”För att vi lever i en digital värld”: En kvalitativ studie om digitalisering bland förskolans yngsta åldrar
2022 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Denna studie presenterar hur förskollärare arbetar med digitalisering i åldrarna ett till tre i svensk förskola. Detta frambringas genom tidigare forskning och data från studiens genomförande. Utvecklingen av digitaliseringen går fort fram och EU1 lyfter digital kompetens som en nyckelkompetens som varje individ bör besitta. I läroplanen för förskolan Lpfö 18 (Skolverket 2018a, ss. 9, 15) står det att barn ska använda digitala verktyg och utveckla adekvat digital kompetens i undervisningen. Personalens förhållningssätt till att barn är för unga är en av anledningarna till att det anses vara svårt att arbeta utifrån läroplanens mål i de yngsta åldrarna (Edlund 2018, s. 40). Det är viktigt att barn får en digital kompetens i tidig ålder då det kommer gynna dem i framtiden (Skolverket 2021c).
Studiens syfte är att undersöka hur förskollärare resonerar kring den egna digitala kompetensen- och förhållningssätt till digitalitet, samt vilka strategier de tillämpar i arbetet med digitala verktyg bland förskolans yngsta barn. Studien lutar mot två frågeställningar för att besvara syftet: Påverkar hur förskollärarna resonerar kring sin egen kompetens och förhållningssätt, hur digitala verktyg tillämpas i verksamheten i åldrarna ett till tre? samt Vilka strategier använder förskollärare för att utveckla digital kompetens hos barn i åldrarna ett till tre?
Studien tar stöd mot den sociokulturella teorin och den proximala utvecklingsnivån som nås genom stöttande samspel (Pihlgren 2017, s. 32; Nilsen 2017, s. 195). Studien utgår från en kvalitativ ansats där en anonym digital enkät användes som datainsamlingsmetod. Frågeformuläret innehöll öppna frågor för att respondenterna skulle kunna dela med sig av sina egna tankar om digitaliseringen bland förskolans yngsta åldrar. Totalt deltog fem förskollärare från fem olika kommuner i studien.
Resultatet visade att förskollärares kompetens och förhållningssätt till digitala verktyg påverkade användandet. Respondenterna förstår varför digital kompetens har införts i läroplanen och varför verktygen ska användas i förskolan, trots detta så lyfter en respondent att barnen är för unga för att använda verktygen. De respondenter som är positiva till att använda digitala verktyg bland de yngsta åldrarna har olika strategier i undervisningen och lyfter stöttning som en betydande del i barns lärande.
1 Europaparlamentets och Rådets Rekommendation, 18 december 2006, om nyckelkompetenser för livslångt lärande (2006/962/EG, § 4)
Place, publisher, year, edition, pages
2022.
Keywords [sv]
förskollärare, förskola, digitalisering, digitala verktyg, digital kompetens, förskolans yngsta barn
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hb:diva-28341OAI: oai:DiVA.org:hb-28341DiVA, id: diva2:1686421
Supervisors
Examiners
2022-08-112022-08-092022-08-11Bibliographically approved