Barns inflytande i förskolan
2022 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Studiens syfte är hur pedagoger beskriver att de erbjuder barn inflytande i olika undervisningssituationer. För att få fram information om forskningsområdet barns inflytande har både tidigare forskning och insamlade data från respondenter inhämtats. Förskolan ska ge barn möjligheten till inflytande över sin utbildning (Lpfö 18, Skolverket 2018, s. 12). Olika styrdokument som är svensk lag för förskolan att gå efter nämns i studien samt tidigare forskning och ett antal litteraturkällor. Syftet med studien är hur pedagoger beskriver att de erbjuder barn inflytande i olika undervisningssituationer. Barns inflytande har vi undersökt via två frågeställningar: I vilka undervisningstillfällen beskriver pedagogerna att barnen erbjuds inflytande? och Hur synliggörs barns inflytande i olika undervisningstillfällen enligt pedagogernas beskrivningar?
Undersökningen har sin grund i delar av den sociokulturella teorin med fokus på det centrala begreppet samspel. Metod som vi har valt att tillämpa i denna studie är skriftlig strukturerad intervju med öppna frågor som utfördes digitalt. Intervjufrågorna var förutbestämda och vi har inhämtat svar från pedagoger från tre olika förskolor.
I resultatavsnittet introduceras svar från respondenter utifrån syfte och frågeställningar. Respondenternas svar besvarar frågeställningar utifrån syftet med studien och delas in i olika underrubriker. Generellt visar resultatet på att pedagoger ger barnen möjlighet till inflytande i olika situationer i förskolan. I resultatet är även respondenternas svar utskrivna för att förstärka resultatets trovärdighet.
Place, publisher, year, edition, pages
2022.
Keywords [sv]
undervisning, inflytande, delaktighet, demokrati och samspel
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hb:diva-28335OAI: oai:DiVA.org:hb-28335DiVA, id: diva2:1686074
Supervisors
Examiners
2022-08-112022-08-082022-08-11Bibliographically approved