Arbete med flerspråkiga barn i förskolan: Förskollärarnas förhållningssätt till ett språkutvecklande
2022 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Flerspråkigheten ökar i Sverige och därmed ökar även antalet flerspråkiga barn i förskolan. Forskning har visat på att vart femte barn i förskolan är flerspråkigt och talar ett annat modersmål än svenska i hemmet. Flerspråkighet är en kompetens hos barn och inte en erfarenhet, och förskollärare skall vara med och stötta barnen i denna kompetens och sin språkutveckling. Syftet med denna undersökning är att ta reda på hur förskollärare förhåller sig till och arbetar med flerspråkighet i förskolan för att inkludera och göra flerspråkiga barn delaktiga i en undervisning.
Metoden som använts i denna studie är kvalitativ metod som är baserad på strukturerade intervjuer med sex förskollärare. Intervjuerna har använts för att samla in data kring förskollärarnas arbetssätt gällande flerspråkighet i förskolan.
Resultatet av studien har visat att förskollärarnas förhållningssätt, vårdnadshavare och hjälpmedel är bärande faktorer för flerspråkiga barns språkutveckling. I resultatet presenteras hjälpmedel som är böcker, TAKK, bildstöd och flerspråkiga förskollärare, och visar på att det gynnar barnen i deras språkutveckling. Studiens resultat visar även på att delaktighet och inkludering skall vara en del av förskolans vardag i arbete med flerspråkiga barn, och att inkludering av traditioner, kulturer och språk är en viktig grund för att barnen skall få en flerspråkig undervisning och kunna utveckla både sitt modersmål och det svenska språket.
Place, publisher, year, edition, pages
2022.
Keywords [sv]
flerspråkighet, inkludering, språkutveckling, pedagoger, förhållningssätt, modersmål, förskola
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hb:diva-28310OAI: oai:DiVA.org:hb-28310DiVA, id: diva2:1685744
Supervisors
Examiners
2022-08-112022-08-042022-08-11Bibliographically approved