Språkförståelse: ett svårdefinierat fenomen i relation till läsutveckling?
2022 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Language comprehension : a difficult to define phenomenon in a relation to reading development? (English)
Abstract [sv]
Elever i svensk skola har under det senaste decenniet påvisat negativa trender vid mätning avläsning. Olika kompetenshöjande insatser införlivades i svensk skola i syfte att vända de negativa trenderna. I denna studie kommer en av dessa kommunala insatser belysas samtundersökas. Studiens utgångspunkt är den modell som Gough och Tunmer (1986) framställt, läsning = avkodning x språkförståelse. Komponenten avkodning är ett centraltundervisningsområde i elevers läsutveckling, däremot finns mindre underlag för hur undervisning bedrivs i syfte att stärka elevers språkförståelse.
Syftet med studien är att dels kartlägga hur lärare i årskurs F-3 samt språk-, läs- och skrivutvecklare (SLS-utvecklare) uppfattar språkförståelse i relation till läsutveckling. Vi vill dessutom undersöka hur lärare undervisar kring språkförståelse i ämnet svenska, för att jämföra med de rekommendationer SLS-utvecklare delger. Slutligen vill vi även undersöka vilka utmaningar respondenterna upplever att undervisningen kan medföra.
Studien tar utgångspunkt i en kvalitativ ansats med semistrukturerade intervjuer, av fenomenografisk karaktär. Respondenterna i studien arbetar som lärare eller SLS-utvecklare i Varbergs kommun. Läsutveckling i Varberg (LiV) är ett utvecklingsprojekt som implementeras utifrån den nationella satsningen Läsa, Räkna, Skriva, i syfte att främja elevers läsutveckling. Valet av två undersökningsgrupper baseras i att kartlägga vad som rekommenderas gentemot vad som praktiseras.
Resultatet visar indikationer på att fenomenet språkförståelse är svårdefinierat, dels vad gällerdess innebörd, men även hur undervisning upplevs struktureras i syfte att stärka elever i dess språkförståelse. Resultatet ger även underlag för att komponenterna intresse och delaktighet är essentiella för elevers läsutveckling.
Place, publisher, year, edition, pages
2022.
Keywords [sv]
språkförståelse, läsutveckling, ordförråd, högläsning
National Category
Pedagogy
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hb:diva-28024OAI: oai:DiVA.org:hb-28024DiVA, id: diva2:1670889
Subject / course
Pedagogy
2022-06-202022-06-162022-06-20Bibliographically approved