Denna studie kommer belysa lärares uppfattningar om utomhuspedagogik i relation till elevers kunskapsinhämtning, samband till hållbar utveckling och vilka förutsättningar som arbetssättet kräver.
Arbetets syfte är att undersöka lärares uppfattningar om vilka förutsättningar utomhuspedagogik kräver samt om och på vilket sätt den bidrar till ökad kunskapsinhämtning och miljömedvetenhet hos elever i de naturvetenskapliga ämnena inom grundskolans tidiga år.
Den metod som ligger till grund för datainsamlingen är semistrukturerad intervju. I studien har sex verksamma lärare från tre olika skolor intervjuats. Samtliga respondenter är behöriga och undervisar i de naturorienterande ämnena samt har erfarenhet av utomhuspedagogik som arbetssätt.
Resultatet som framkommit utifrån lärarnas utsagor är att de har en positiv uppfattning om att utomhuspedagogik kan bidra till elevernas lärande i de naturorienterande ämnena. Lärandet blir effektivare när det sker i en autentisk miljö där eleverna får använda sina sinnen samtidigt som de blir motiverade och fysiskt aktiva. Majoriteten av lärarna ser en naturlig koppling mellan undervisning utomhus och hållbar utveckling. Genom utomhusundervisning skapar eleverna en relation till naturen som bidrar till att de värnar om den. Resultatet visar att även om många lärare vill använda arbetssättet kontinuerligt går det inte bortse från att praktiska förutsättningar avgör hur ofta utomhuspedagogik används eller inte. De mest framträdande förutsättningarna var väder och kläder, platsens betydelse samt resurser.