I de flesta hem i dag finns det dator, iPad, smarttelefoner och klockor som kräver en snabb internetuppkoppling, gärna fiberhastighet. Dessutom, inte i alla hem men i många, har alla familjemedlemmar varsin uppsättning av dessa digitala enheter. Många av våra elever i skolan har en egen smarttelefon som de använder flitigt till spel och sociala medier. Utveckling av tekniken ökar men i skolan hänger inte utvecklingen med. Det är brist på forskning inom digitala verktyg i skolan och just därför behövs en kunskapsöversikt som denna.
Syftet med den här översikten är att undersöka vad som kännetecknar forskningen om digitala verktyg i matematikundervisningen. Den syftar också till att undersöka vilken effekt det digitala verktyget har och vad som händer med elevens kunskapsutveckling inom matematik.
För att få ihop ett underlag till kunskapsöversikten gjordes olika sökningar via databaser som exempelvis Primo och ERIC. Sökningar och artiklar samlades i tabeller och matriser för att dokumentera arbetsprocessen. Resultatet av sökningar gav sex artiklar som är underlaget för översikten och forskningsfrågorna.
Resultatet av studierna visar genom kunskapstest att eleverna kan öka sin förmåga och kunskapsnivå i matematik. Detta leder också till ökad motivation och intresse för matematik hos eleverna.