Högläsning i förskolan: Högläsning i förskolan
2022 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Inledning
I denna studie undersöks högläsning i förskolan. Högläsning har länge haft en given plats i förskolans verksamhet, men syftet har inte alltid varit pedagogiskt. När förskolans nya läroplan Lpfö 18 trädde i kraft stärktes kraven på arbetet med högläsning. Förskolans läroplan betonar numera att högläsning ska finnas med i verksamheten, och att den ska användas för att stimulera barns språkutveckling. I denna studie undersöks därför hur mycket högläsning barn får ta del av och med vilket syfte högläsningen sker. Dessutom undersöks huruvida pedagogerna upplever att det har skett någon förändring i arbetet med högläsning sedan de började arbeta inom förskolan.
Syfte
Syftet är att undersöka i vilken omfattning och med vilket syfte högläsning genomförs i förskolan, samt hur pedagogerna upplever att arbetet med högläsning har förändrats sedan de började arbeta inom förskolan.
Metod
För att besvara studiens syfte genomfördes en enkätundersökning. Enkäten besvarades online och bestod av både öppna och slutna frågor. Detta resulterade i ett kvalitativt respektive kvantitativt datamaterial. Totalt deltog 18 förskollärare från sju olika kommuner.
Resultat
Resultatet visar att antalet högläsningstillfällen skiljer sig något mellan olika förskolor, men att majoriteten av förskolorna använder högläsning minst en gång om dagen. Vid planerad högläsning deltar samtliga barn. Den spontana högläsningen sker dock när barnen själva tar initiativ, vilket skapar skillnader i hur mycket högläsning barnen får ta del av. I resultatet framkommer det också att högläsning sker med flera olika syften. Syftet varierar beroende på om högläsningen sker planerat eller spontant, samt i vilken situation den används. Det som lyfts fram allra mest är ett språkutvecklande syfte. De flesta pedagoger anser att arbetet med högläsning har förändrats under åren som de arbetat inom förskolan. Pedagogerna menar att högläsning idag genomförs på ett mer medvetet sätt, med bestämda mål och syften. En annan förändring som har skett är att en del högläsning numera sker med hjälp av digitala verktyg.
Place, publisher, year, edition, pages
2022.
Keywords [sv]
förskola, förskollärare, högläsning, språk, samspe
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hb:diva-27773OAI: oai:DiVA.org:hb-27773DiVA, id: diva2:1653803
Supervisors
Examiners
2022-05-022022-04-252022-05-02Bibliographically approved