Musik som ett språkutvecklande redskap: En kvalitativ studie om hur förskollärare beskriver musikundervisningen
2022 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Syftet med studien är att undersöka hur förskollärare beskriver musikundervisning som verbalt språkutvecklande i förskolan. För att konkretisera syftet så utgår vi från två aspekter: hur några förskollärare beskriver musikundervisningen som verbalt språkutvecklande och hur några förskollärare beskriver betydelsen av samspel och materiella redskap i musikundervisningen kopplat till verbal språkutveckling.
Studien utgår från den sociokulturella teorin. Studien baseras på en kvalitativ metod där datainsamlingen består av semistrukturerade intervjuer med fyra pedagoger vid två olika förskolor.
Resultatet visar att samtliga pedagoger anser att musikundervisningen är språkutvecklande. Pedagogerna beskriver olika aspekter av språkutveckling satt i relation till musikundervisning såsom språklig medvetenhet, samspel, material som redskap och musikundervisningen som lustfylld. En del av pedagogerna menar att den språkliga medvetenheten implementeras i musikundervisningen genom att göra aktiva val utifrån där barnet befinner sig utvecklingsmässigt. En del pedagoger arbetar med sånger som stärker barnens ordförståelse, begrepp och uttal, men även med låtar som kan utmana barnen vidare i sitt språk.
Vikten av att använda sig av material i musikundervisning visar sig vara av betydelse. Pedagogerna menar att material kan bidra till att barnen ges möjlighet att koppla ord till föremål för att bidra till ökad språkförståelse hos barnen. Betydelsen av samspel mellan barn och barn men också barn och vuxen är ett återkommande mönster i resultatet. En del av pedagogerna menar att de upplever att barn tycker att det är roligt när musikundervisningen sker i grupp, men även att barn i samspel blir uppmuntrade av varandra att våga delta i musikstunderna. Resultatet visar även att pedagogerna upplever att blyga barn som i början enbart iakttar musikundervisningen efter ett tag tillsammans med andra barn övergår till att vara aktivt deltagande. Resultatet indikerar också på att pedagoger använder musiken som ett medel eller redskap för att göra undervisningen lustfylld och därmed synliggöra barns språkutveckling. Vidare diskuteras didaktiska konsekvenser och hur framtida forskning kan se ut
Place, publisher, year, edition, pages
2022.
Keywords [sv]
musik, språkutveckling, samspel, material, musikundervisning
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hb:diva-27611OAI: oai:DiVA.org:hb-27611DiVA, id: diva2:1641287
Supervisors
Examiners
2022-03-022022-03-012022-03-02Bibliographically approved