Läsutveckling och digitala verktyg: Pedagogers syn på faktorer som främjar barns tidiga läsutveckling
2022 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
SAMMANFATTNING
Genom att pedagoger får en ökad kunskap om betydelsefulla faktorer för barns tidiga läsutveckling, kan arbetet bli effektivare och ge barn möjlighet att få grundläggande kunskaper som kan främja fortsatt läsutveckling under skoltiden. Tidig läsutveckling kan motivera barn att lära sig mer och hjälpa barn att få den framtid de önskar. Denna studie fokuserar på hur digitala verktyg kan användas i arbetet med barns tidiga läsutveckling.
Syfte
Det övergripande syftet med denna studie är att fördjupa kunskapen om förskolans arbete med läsundervisning och barns tidiga läsutveckling. Särskilt fokus riktas mot hur ofta och på vilka sätt pedagoger i förskolan använder sig av digitala verktyg, samt vilka möjligheter och hinder de anser att digitala verktyg för med sig i barns tidiga läsutveckling.
Metod
Studien är genomförd med en kvantitativ metod. Empirin samlades in genom en enkätundersökning med kvantitativa frågor, men också med några öppna frågor vilket gör att studien även får kvalitativa inslag. Urvalet var pedagoger från en kommun på Sveriges västkust.
Resultat
Pedagogerna som deltog i studien lyfter flera betydelsefulla faktorer för barns tidiga läsutveckling. Högläsning och berättelse samt diskussion och reflektion är de faktorer som flest pedagoger tar upp. Flera av pedagogerna använder digitala verktyg som ett komplement till annan undervisning. Pedagogerna ser möjligheter med användning av digitala verktyg genom bland annat varierad undervisning och att därigenom kunna inkludera alla barn. Stöttning är en betydelsefull faktor som pedagogerna pekar på.
Place, publisher, year, edition, pages
2022.
Keywords [sv]
läsutveckling, digitala verktyg, förskola, högläsning
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hb:diva-27592OAI: oai:DiVA.org:hb-27592DiVA, id: diva2:1641080
Supervisors
Examiners
2022-03-022022-02-282022-03-02Bibliographically approved