Studien syftar till att ge en övergripande bild av hur Polismyndigheten, efter den stora omorganisationen år 2015 strukturerat upp sitt arbetsmiljöarbete för att åstadkomma en god arbetsmiljö för sina medarbetare. Omorganisationen resulterade i att de tidigare lokala polisenheterna slogs samman till den nuvarande Polismyndigheten. Vidare undersöks också hur Polismyndigheten arbetar för att följa upp sitt arbetsmiljöarbete samt hur arbetsmiljöansvaret fördelats inom myndigheten. Följande frågeställningar har tillämpats för att besvara studiens syfte:
• Hur säger sig Polismyndigheten arbeta för att skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö?
• På vilket sätt arbetar Polismyndigheten med uppföljning av sitt arbetsmiljöarbete?
• Vilken roll har HR i Polismyndighetens arbetsmiljöarbete?
• Vilka eventuella skillnader kan ses mellan Polismyndighetens uttalade arbetsmiljöarbete kontra resultatet av de uppföljningar som gjorts?
Studiens resultat baseras på en kvalitativ innehållsanalys av flertalet dokument som rör Polismyndighetens arbetsmiljöarbete samt uppföljningen av arbetet. Resultatet har sedan analyserats med hjälp av studiens teoretiska utgångspunkter som är implementeringsteori samt emotionellt arbete och visar att Polismyndighetens struktur gällande arbetsmiljöarbetet är i behov av revidering. I de uppföljningar som gjorts av myndighetens arbetsmiljöarbete framgår att det finns otydligheter kring både ansvar gällande arbetsmiljöprocesser i verksamheten samt en bristande dokumentation av dessa. För att myndigheten ska leva upp till sina egna uppsatta riktlinjer och mål samt den arbetsmiljömässiga regleringen bör bland annat både ansvarsfördelning och rutiner i arbetsmiljöarbetet ses över och anpassas efter den nya organisationen.