Naturvetenskapsämnet lägger en grund för elevers förståelse för världen omkring dem och är därför av stor vikt i svenska skolors undervisning. Det har framkommit i tidigare forskning att praktiska inslag är en undervisningsmetod som gynnar elevers förståelse och upplevelser av naturvetenskapsundervisningen. Detta arbete behandlar hur praktiska inslag ter sig i skolan och om resurser påverkar de undervisningsformer som lärare använder.
Syftet med detta examensarbete är att undersöka hur lärare i svenska skolor upplever den resursbrist som nämns i tidigare forskning och om detta påverkar praktiska inslag i naturvetenskapsundervisningen. För att svara till syftet har vi formulerat följande frågeställning:
- Hur upplever lärare att resursbristen påverkar deras undervisning i naturvetenskap?
Vi valde att undersöka detta genom att intervjua fem lärare som har erfarenhet av att undervisa i naturvetenskap. Intervjufrågorna baserades på studiens syfte.
Efter att ha intervjuat lärarna kring naturvetenskapsundervisningen framkom det att lärarna upplever en resursbrist som till stor grad påverkar deras undervisning i naturvetenskap. Det gick att urskilja fem huvudkategorier som beskriver de brister inom skolans verksamhet som går ut över undervisningen, dessa kategorier är: ekonomi, tidsbrist, personalbrist, materialbrist och kunskapsbrist. Utöver dessa kategorier framkom även resultat som rörde andra delar av ämnet samt skolverksamheten.