Svenska skolans matematikundervisning håller en ojämn kvalitet i jämförelse med nationella riktlinjer och kunskapsmål. Än idag i svenska skolor domineras den traditionella matematikundervisningen. Konsekvenserna med detta kan bli att elever tappar intresse och motivation, vilket leder till försämrad kunskapsinhämtning. För att elever ska kunna utvecklas i matematikämnet krävs det att lärare genomför en varierad undervisning som väcker intresse. Ett effektivt tillvägagångssätt är att använda laborativt material i undervisningen som ger stöd och stimulans till elevers inlärning. Laborativ matematikundervisning är en arbetsprocess där lärare och elever arbetar både teoretiskt och praktiskt. Det är en varierad undervisningsstrategi där elever får arbeta med olika material beroende på det specifika syftet med undervisningen. Det laborativa materialen kan delas in i tre grupper: vardagliga föremål, konkret material och virtuella material.
Studien berör tidigare forskningar och en historisk tillbakablick av det laborativa materialet för att skapa en förförståelse över forskningsområdet. Laborativt material är ett omdiskuterat ämne i dagens grundskolor. Studiens syfte är att få perspektiv på lärares uppfattning kring det laborativa materialet. Studien grundas på kvalitativ intervju för insamling av data. Det är sex grundskollärare i årskurs 1-6 som deltar i undersökningen. I analysprocessen användes den fenomenologiska teorin för att tolka och analysera lärarnas utsagor som utfördes i fyra olika steg.
I resultatet tas betydelsefulla teman upp som berör forskningsområdet och besvarar studiens frågeställningar. Samhällsutvecklingen kan påverka vilket laborativt material som används i matematikundervisningen. Samhället är mer digitaliserat och det har bidragit till att vissa laborativa material håller på att falla bort. Resultatet visar att lärarnas uppfattningar kring det laborativa materialet varierar i stor utsträckning och att det finns yttre faktorer som påverkar användningen av det som exempelvis lärares arbetserfarenhet, kunskap och utbildning.