Syftet med studien är att undersöka hur ett antal verksamma lärare i den svenska grundskolan upplever att deras sätt att undervisa inom de samhällsorienterade ämnena har förändrats genom kooperativt lärande. Syftet är även att undersöka hur lärarna upplever att eleverna påverkas när kooperativa metoder används i undervisningen av de samhällsorienterade ämnena. Två frågeställningar skapades för att svara mot studiens syfte: På vilket sätt upplever lärarna att kooperativt lärande skiljer sig från hur de tidigare undervisat inom de samhällsorienterade ämnena? Hur anser lärarna att kooperativa metoder påverkar elevers sociala relationer?
För att skapa en uppfattning av verksamma lärares erfarenheter kring kooperativ undervisning i svenska klassrum skickades en webbenkät ut via sociala medier. Val av metod grundar sig i att vi eftersökte verksamma lärares svar från ett större geografiskt område, vilket en enkät kan bidra till.
Vår tolkning och analys av lärarnas svar från enkäten visar att en kooperativ undervisning kan ledatill att eleverna deltar mer aktivt i undervisningen. Genom vårt resultat blir det synligt att kooperativt lärande även kan bidra till att eleverna inkluderas i en grupp och att fler relationer kan skapas i klassrummet. Sammanfattningsvis har vi identifierat att flertalet av lärarnas svar i enkäten pekar på att elevernas engagemang, motivation och intresse för undervisningen har stärkts sedan de införde kooperativ lärande i de samhällsorienterande ämnena.