Digitala medel anses av många som en självklarhet i vardagen och de inkluderas allt mer i skolans undervisning. Många lärare värderar användningen av IKT högt men det finns många faktorer som påverkar hur och om de används. Många fördelar med digitala verktyg rapporteras, exempelvis att de engagerar eleverna och motiverar dem till att utföra sitt skolarbete. Dock tarmer och mer forskning upp de problem som dyker upp med IKT, såsom distraktion och teknik som krånglar.
Syftet är att belysa hur verksamma lärare i F-6 uttrycker att de använder sig av digitala verktyg i undervisningen. Studien fokuserar även på lärares inställning och motivation till att använda digitala verktyg när eleverna skapar texter samt hur lärare upplever elevernas inställning när de får tillgång till digitala verktyg.
Studien använder en kvalitativ ansats för att se hur verksamma lärare använder sig av digitala verktyg i undervisningen. Sex lärare inom samma kommun på tre olika skolor intervjuades. Lärarna var verksamma inom F-3, 4–6 eller speciallärare för dessa årskurser. Det teoretiska ramverket studien använder sig av är grundad teori.
Av de intervjuade lärarna använder fem av sex lärare digitala verktyg i sin undervisning. Användning av IKT skiljer sig i olika årskurser där mellanstadiet har 1:1 undervisningen medan i lågstadiet använder iPads som delas med andra klasser. I mellanstadiet använder de sig till stor del av IKT när de skapar texter i olika ämnen medan i lågstadiet använder de IKT mest till att skapa små korta texter eller använder appar för att koppla bokstav och ljud. Lärarna ställer sig positiva till digitala verktyg även om de lyfter problematik till exempel teknik som krånglar. Lärarna upplever även att eleverna är entusiastiska till att använda IKT och att de blir mer motiverade än utan IKT.