Högläsning – en undervisningsform: ur ett förskollärarperspektiv
2021 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Högläsning förekommer i olika former som utbildning i förskolan. Tidigare forskning inom ämnet beskriver att högläsning som verktyg kan användas för att öka ordförrådet hos små barn samt är ett framgångsrikt tillvägagångssätt för att främja språket.
I denna studie har vi undersökt hur förskollärare använder sig av högläsning som verktyg för att främja språkutveckling och deras egna tankar kring högläsningens syfte och betydelse i förskolan.
För att ta reda på hur förskollärare använder sig av högläsning har vi gjort en sökning av tidigare forskning och studerat aktuellt forskningsmaterial inom språkutveckling. Med denna studie som grund valde vi att utföra kvalitativa intervjuer med fem förskollärare i tre olika kommuner. Vi valde att använda oss av halvstrukturerade intervjuer med öppna frågor för att nå förskollärarnas egna uppfattningar och syn kring högläsning som språkutvecklande.
Resultatet av intervjustudien visar att förskollärare anser högläsning som en viktig del i arbetet med språk. Högläsning är bra för barns utveckling samt lärande. De visar sig ha goda kunskaper kring hur de kan använda sig av högläsning i sitt arbete men benämner inte det. som undervisning och läser inte för barnen i större utsträckning för att främja språket. Högläsning används i samband med vila eller fruktstund i stor utsträckning eller när barnen visar spontant intresse av de förskollärare som deltagit i intervjun.
Place, publisher, year, edition, pages
2021.
Keywords [sv]
förskola, högläsning, språkutveckling
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hb:diva-25155OAI: oai:DiVA.org:hb-25155DiVA, id: diva2:1535558
Supervisors
Examiners
2021-03-102021-03-092021-03-10Bibliographically approved