Denna kunskapsöversikt presenterar vad forskningen anser vara framgångsrik undervisning för särbegåvade elever i ämnet matematik. I den svenska skolan finns det begränsad kunskap om särbegåvade elevers behov av stöd och anpassning i undervisningen. Både i läroplanen och skollagen står det att all undervisning skall anpassas för varje elevs behov och förutsättningar. Därför är det av stor vikt att skolan och lärare har kunskap om hur de kan anpassa undervisning för särbegåvade elever i matematik.
Syftet med kunskapsöversikten är att kartlägga vad forskningen anser vara framgångsrik matematikundervisning för särbegåvade elever i årskurs 4-6, med fokus på vilka undervisningsmetoder som forskningen rekommenderar för användning i undervisning inom matematik.
För att få underlag för kunskapsöversikten utfördes en systematisk litteratursökning som skedde genom databassökningar via olika sökord i databaserna Primo och ERIC ProQuest. Ur dessa sökningar valdes sedan artiklar ut för mer genomgående granskning. Slutligen blev det sju artiklar som valdes ut som grund för den här kunskapsöversikten.
Resultaten utifrån studierna visar att differentierad undervisning används som en grund i matematikundervisning för särbegåvade elever. De metoder som forskningen anser vara effektiva är acceleration och berikning. Studierna belyser att dessa metoder bör användas i kombination med varandra för att uppnå en effektiv undervisning för dessa elever. Dock anses det också finnas brister i lärares kunskaper kring hur dessa metoder kan tillämpas inom undervisningen. Slutsatsen av studierna visar att metoderna ses som positiva inom undervisning men att det behövs ytterligare forskning kring lärarnas kunskap om hur metoderna kan användas i praktiken.