Är alla ambulanspatienter som bedöms och transporteras till akutmottagning i behov av dess resurser?
2020 (Swedish)Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Bakgrund och problemformulering: Inom ambulanssjukvården i Göteborg är medelåldern på patienterna som går till slutenvården hög., majoriteten har en eller flera sjukdomar. Ungefär hälften av patienterna läggs in på sjukhus och den andra hälften får enbart ett besök på akuten. Trycket på akuten är högt och många sköra äldre får vänta onödigt länge på akutmottagningen. Ibland är patienterna inte akut sjuka. Är de ändå i behov av akutmottagningens resurser?
Syfte: Att beskriva de 50% som får lämna akutmottagningen samma dag och kartlägga deras behov av slutenvård/specialistvård samt gruppens karakteristik
Metod: Detta är en retrospektiv observationsstudie baserad på journaldata från 2016.
Resultat: Vi fann att medianåldern var 20 år lägre (56 år) bland de som inte lades in på avdelning och att 37% av dessa patienter lämnade akutmottagningen utan att ha nyttjat dess resurser. Traumapatienter, de som fick läkemedel i ambulansen samt patienter över 75 år var de grupper med störst chans att vara i behov av akutmottagningens resurser.
Diskussion: Studien visar att det är svårt för ambulanssjuksköterskan att avgöra vilka patienter som inte är i behov av akutmottagningens resurser, och att det skulle behövas fler alternativ i form av riktlinjer eller patientnära analys för att underlätta triageringen. Det behövs även bättre samarbete mellan primärvården och den prehospitala vården.
Place, publisher, year, edition, pages
2020.
Keywords [sv]
ambulanssjukvård, sköra äldre, primärvård, akutmottagning
National Category
Nursing
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hb:diva-24542OAI: oai:DiVA.org:hb-24542DiVA, id: diva2:1513817
Subject / course
Vårdvetenskap - Specialistsjuksköterska
Supervisors
Examiners
2021-01-122021-01-022021-01-12Bibliographically approved