Vardagen ser annorlunda ut för många. Hemmakontor, överflöd av digitala möten, konkurser, permitteringar och social distansering. Förändringarna i samhället är många och ibland kan det tyckas som att livet har pausat. Året 2020 borde kanske strykas ur kalendern eftersom det känns så overkligt. Men vad gör egentligen svenskarna i dessa tider, när man inte kan resa, umgås, shoppa och röra sig på samma sätt? Dylika frågor har vi ofta diskuterat när vi hörs/ses, men nu har vi tagit tag i frågan och försökt hitta några svar. Vi har analyserat Google-sökningar och hur de ser ut under mars-april och jämfört dessa med samma period föregående år. Variationen av sökningar har vi sedan samkört med Swish offentliga statistik på förändrade beteenden i betalningar och ser en massa intressanta konsumentbeteenden.
När det kommer till Swish-transaktioner kan man se att svenskarna lyssnar till Folkhälsomyndighetens råd. Kollektivtrafikens resor har mer än halverats under mars och april tillsammans med minskade betalningar till turist- och evenemangsbranschen. Däremot ökar betalningar till olika typer av spelaktörer. Från Swish-statistiken uppträder också ett annat mönster som kanske är mer överraskande. Trots att restaurangbranschen vittnar om en katastrofal nedgång, så ökar antalet Swish-betalningar till den typen av aktörer. Vilket måste betyda att Swish-febern (ursäkta liknelsen) inte nått restauranggästerna, men att vi kanske får se ett annat betalningsmönster i framtiden. Givetvis säger inte Swish-statistiken allt om ett förändrat konsumtionsmönster, men den ger ändå en indikation, eftersom så många svenskar använder sig av Swish.
De sökningar som ökar mest på Google rör framförallt våra hem och konsumtion relaterat till boendet. När vi håller oss hemma och isolerade verkar det vara den där “to-do-listan” för hemmet som ropar högst. Människor passar på att bygga altan, plantera i trädgården, färdigställa sy-projektet, kanske renovera om köket eller ta bort den tråkiga fondväggen i vardagsrummet. Kedjor som Byggmax, Bauhaus och Blomsterlandet har ökat rejält i sökningar och vi ser också hur den typen av aktörer är snabba på att anpassa sin försäljning i rådande läge. Se t.ex. hur Blomsterlandet erbjuder sina kunder nya sätt att handla här.
Sökningar relaterade till resor visar också en del förändringar. Borta är sökningar som “Sista Minuten” och “billigt flyg”. Istället ökar sökord som “stugor”, “hyra”, “nationalpark” och olika sevärdheter och platser i Sverige.
Och nu till de mest populära sökorden under perioden - här kommer de som kan hänföras tillvaror: GrillLuftrenareAnsiktsmaskPåskpyntStudsmattaKrukväxter/blommor/uteväxterUtemöblerApotekSparkcykelBensinpris/dieselprisSagoböcker/romaner/författarnamnPlaystationCykel/elcykel/inlinesWebbkameraSpel/pusselVåffeljärnSurdegToalettpapperGymredskap (hantlar etc)Djurbutiker onlineKajakHusbil/husvagnJaktprylar
Och här är de mest populära sökorden relaterade till tjänster: DäckbyteBeskära äppelträdBygga lekstugaFörsäkringsbolagNetflix PartyHämtmatPokerRacingDatorspelBingoTrisslotterEurojackpotLotto
Visst får man en rätt tydlig bild över svensken i Corona-pandemin när man ser dessa topplistor? Hur förtvivlan blandas med hopp (att vinna förmögenheter), lust (att göra något meningsfullt i hemmet eller se en bra film) och någon slags "must-do-aktivitet" (för byta däck och delta i de digitala arbetsmötena måste vi ju, oavsett hur svårt läget är).
//Sofia Norén, Getswish AB & Malin Sundström, Högskolan i Borås.
Borås: Retailingresearch , 2020.
Bloggen är inte längre tillgänglig.
Vissa inlägg hittas via Internet Archive: https://web.archive.org/web/20140515000000*/http://www.retailingresearch.blogspot.com