Det finns vissa fenomen som låter mer avancerade än andra. Ta till exempel “artificiell intelligens”, “algoritmer” och ‘datadriven innovation’. Visst låter det häftigt, modernt, och svårt? Och ibland är det väldigt komplext, det måste jag medge, men för det mesta är det väldigt praktiskt, jag lovar. För jag deltar i ett KKs finansierat projekt om Data-driven innovation vid Högskolan i Borås som definierar fenomenet som ”socio-tekniska resurser i en organisation, som möjliggör innovativ beräkning och/eller manuell behandling av data som kommer från användning av digital teknik” (Högskolan i Borås) och ett sådant perspektiv gör det möjligt för mina kollegor och mig att bedriva spännande forskning. Personligen studerar jag i detta projekt hur företag kan använda sociala nätverksplatser (som t.ex. LinkedIn) för att bygga förtroende och engagemang bland sina kunder. Tusen tack till professor Stefan Cronholm vid Högskolan i Borås som initierat projektet och som är projektägare! Gå gärna in och adda Stefan till just ditt nätverk på LinkedIn, då blir han glad:-)
I B2B-fältets praktik har man länge menat att riktiga relationer enbart kan byggas genom att träffa sina kunder ”på riktigt”, d.v.s. på möten, mässor, seminarier och andra former av evenemang. Och visst är det viktigt att träffas face-to-face, men det finns så många kompletterande möjligheter att interagera på distans, och det går utmärkt att underhålla goda kundrelationer digitalt. Bara man är medveten om vad man gör och har en tydlig strategi för sitt agerande.
Ni som följer mig på LinkedIn har kanske noterat att jag under 2019 varit ganska aktiv i dialogen med Vinga Sweden? Vinga är nämligen det företag som vi forskare samarbetar med i KK-projektet om Data-driven innovation, och jag ler nästan alltid när jag tänker på det företaget. För de har så många härliga, ärliga och riktiga människor i den organisationen! Medarbetare och ägare som drivs av nyfikenhet, experimentlust, vänskap och hållbarhet i en härlig blandning. Och det säger jag inte för att jag måste - det kan jag faktiskt bevisa, eftersom en del av projektet inneburit att vi gjort kundintervjuer. Vingas kunder älskar Vinga!
I dagarna har vi (Håkan Alm och undertecknad) också gjort något som inte är så vanligt i forskarvärlden – vi har skickat in ett vetenskapligt artikelmanuskript där två Vinga-medarbetare också är medförfattare. Givetvis håller vi tummarna att vårt arbete får en chans till publicering, men oavsett hur det går, har det varit berikande att arbeta tillsammans med Oskar Dahlin och Niklas Larsson.
//Malin Sundström, Högskolan i Borås
Borås, 2020.
Bloggen är inte längre tillgänglig.
Vissa inlägg hittas via Internet Archive: https://web.archive.org/web/20140515000000*/http://www.retailingresearch.blogspot.com