Flerspråkighet i förskolan: Pedagogers förhållningssätt och strategier i arbetet med flerspråkighet
2020 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Syfte
Studiens syfte är att bidra med kunskap om vilka förhållningssätt förskollärare har till flerspråkighet i förskolan och vilka strategier som de använder.
Teori
Studien utgår från den sociokulturella teorin om språkets betydelse för barns utveckling och lärande, samt att det är i samspel med andra som barn utvecklas. Den proximala utvecklingszonen främjar barns språkutveckling genom att barn i språket får den stöttning de behöver av pedagoger för att utveckla sitt språk vidare.
Metod
Resultatet har samlats in genom kvalitativ metod, där pedagoger på två förskolor har deltagit i semistrukturerade intervjuer. Efter insamling av data bearbetades och analyserades resultatet som sammanställdes under rubriker.
Resultat
Resultatet visade att samtliga pedagoger var nyfikna och intresserade av flerspråkighet. Alla pedagoger ansåg att barns modersmålsutveckling främjar flerspråkiga barns andraspråksutveckling, samt att det var viktigt att arbeta både med barns modersmål och svenska. Det visade sig att de alla arbetade med ett digitalt verktyg som var en app med litteratur inläst på en mängd olika språk. Pedagogerna lyfte att det är viktigt att ge flerspråkiga barn med annat modersmål andra redskap att kommunicera genom, om de inte kan kommunicera verbalt. Exempel på kommunikationssätt var genom att använda kroppen, sång, lera, estetiska uttrycksformer, de 100 språken, tecken som stöd och bildstöd. Vårdnadshavare upplevdes vara en viktig del i arbetet med flerspråkighet i förskolan och att pedagogerna såg dem som en stor tillgång.
Place, publisher, year, edition, pages
2020.
Keywords [sv]
flerspråkighet, förhållningssätt, arbetssätt, modersmål
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hb:diva-24153OAI: oai:DiVA.org:hb-24153DiVA, id: diva2:1504406
Supervisors
Examiners
2020-12-032020-11-272020-12-03Bibliographically approved