Digitaliseringen inom den offentliga sektorn har på den senaste tiden blivit mer omfattande där det från politiskt håll har gjort att offentliga myndigheter får arbeta på ett helt annat sätt än man gjort tidigare. Mycket tack vare den digitala utvecklingen som sker runt om i hela landet. Landets myndigheter inleder därmed förändring med hjälp av digitala system som ska kunna möta de krav som ställs på myndigheter samt att följa med i den digitala utvecklingen. Syftet med denna studie är att studera hur den digitala utvecklingen har påverkat handläggarna som jobbar inom myndigheter där försäkringskassan är den myndighet som vi har studerat. Studien har innefattat försäkringskassans arbetsprocess, digitaliseringens påverkan och inflytande över digitaliseringen. Fokus inom dessa områden är hur handläggarna ser på den digitala utvecklingen.
Vi utgår från en tidigare granskning som utfördes av riksrevisionen. Vi har även gjort semistrukturerade intervjuer. Fem intervjuer utfördes med handläggare på Försäkringskassan i Borås. Baserat på den insamlade empirin har vi kunnat analysera hur digitaliseringen har påverkat handläggarna på försäkringskassan.
Resultatet visar att digitaliseringen har drivits fram genom högre instanser på direktiv från den Svenska regeringen och det har försäkringskassan att förhålla sig till. Detta har lett till att försäkringskassan har gjort om sina arbetsprocesser för att klara av effektiviseringen. Handläggarna känner att handläggningen av ärendena hanteras mycket snabbare med nya system, men även att man gått bort från att vara personliga handläggare till att jobba mer teambaserat. Automatiseringen utvecklas hela tiden och tar över mer och mer av handläggarnas uppgifter, men handläggarna ser inget hot utav det då man anser att människor behöver finnas kvar i verksamheten. Detta i takt med att ärenden blir allt mer komplexa då ett system inte klarar av att hantera komplexa ärenden på egen hand.