I Sverige finns en positiv och tolerant inställning till ungdomars sexualitet. Barnmorskans kompetensområde är sexuell och reproduktiv hälsa och som barnmorska på ungdomsmottagning är en stor del av arbetet preventivmedelsrådgivning. Barnmorskorna på ungdomsmottagningen har ett ansvar att informera, hjälpa och guida ungdomar som är sexuellt aktiva att finna rätt preventivmedel.
Studiens syfte är att beskriva barnmorskors upplevelse av att ge preventivmedelsrådgivning till ungdomar under 15 år. Metoden som valts är kvalitativ metod med induktiv ansats. Fem barnmorskor intervjuades om deras upplevelse av att ge preventivmedelsrådgivning till ungdomar under 15 år. I resultatet framkom tre huvudkategorier; Samtalets betydelse, Känna ansvar för ungdomen och Hantera sina upplevelser. Barnmorskor lyfter samtalets betydelse i mötet med ungdomarna. Diskussionen förs kring ungdomars risktagande i sitt sexuella liv. Barnmorskor belyser även hur de känner ansvar för ungdomarna. Barnmorskorna beskriver att de känner ansvar att få en korrekt helhetsbild av ungdomens livssituation. Barnmorskorna anser det centralt att kunna bedöma ungdomens mognadsgrad för att lyckas vägleda ungdomen rätt beträffande preventivmedel. Barnmorskor belyser även deras behov av att hantera sina upplevelser. Arbetet beskrevs som utmanande, svårt och ibland känslor av hjälplöshet. Barnmorskornas arbete är viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv vilket också belyses i studien.
Studiens resultat skulle kunna innebära ökad förståelse för barnmorskans arbete på ungdomsmottagningen och att barnmorskorna behöver stöd i detta arbete. Ett vårdande förhållningssätt, vårdande bedömning och större kunskap i ungdomars utveckling och mognad. Därtill möjlighet till utveckling genom handledning och reflektion för att kunna bearbeta den känslomässiga utmaning det innebär att vara i svåra möten.