"Ett barn är mer än sin diagnos": En kvalitativ studie om hur några pedagoger beskriver sitt arbetssätt med barn i behov av särskilt stöd
2020 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Inledning
Studien fokuserar på hur några pedagoger resonerar om sitt arbete med barn i behov av särskilt stöd. Förskolans uppdrag är att uppmärksamma varje barns olikhet samt behov och utifrån det erbjuda en trygg och lärorik miljö där utveckling sker.
Syfte
Syftet med studien är att få förståelse för hur några pedagoger resonerar om sitt arbete med barn i behov av särskilt stöd.
Metod
Metoden som användes i denna studie är en kvalitativ metod. Intervjuer har genomförts och det var fyra pedagoger som deltog: tre förskollärare och en barnskötare. Frågorna som ställdes var relaterat till studiens syfte och frågeställningar.
Resultat
Resultatet av studien visade att arbetssättet som är av relevans för alla fyra pedagoger är att de arbetar med mindre grupper och med inkludering. Pedagogerna skapar tydlighet och struktur och ser till att dokumentera samt kartlägga verksamheten så att varje barns lärande utvecklas ännu mera. Vid behov av vägledning kontaktas verksamhetens gemensamma specialpedagog för stöd. Samtliga pedagoger anser att begreppet barn i behov av särskilt stöd innebär att varje barn är olika och har olika behov. Det ena barnets behov är inte likt det andra och ett barn behöver inte ha en diagnos för att vara i behov av särskilt stöd. Svårigheterna som lyftes upp av alla fyra pedagoger i deras arbete med barn i behov av särskilt stöd är att de anser att deras professionalitet blir prövad, och att brist på personal i verksamheten gör att de inte kan ge barnen mycket uppmärksamhet.
Place, publisher, year, edition, pages
2020.
Keywords [sv]
barn, behov av särskilt stöd, förskola, pedagoger, förskollärare, barnskötare
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hb:diva-23056OAI: oai:DiVA.org:hb-23056DiVA, id: diva2:1415469
Supervisors
Examiners
2020-03-232020-03-182020-03-23Bibliographically approved