Lässituationer i förskolan: En studie om pedagogers strategier för att skapa lässituationer
2020 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Inledning
Samhället blir allt mer digitaliserat, vilket även kan ses i den nya läroplanen för förskolan där den digitala kompetensen lyfts. Pedagogerna behöver då besitta den kunskap som användandet av digitala verktyg kräver. I läroplanen för förskolan nämns det även att läsning är en viktig del för att barnens lärande, där pedagogerna har en betydelsefull roll genom att samspela med barnen. I vårt arbete undersöks lässituationer i förskolan och pedagogers strategier för att skapa dessa.
Syfte
Syftet med studien är att ta reda på vilka strategier pedagoger använder sig av för att skapa lässituationer. För att kunna undersöka syftet kommer studien att utgå från två olika frågeställningar. Dessa handlar om vilka strategier pedagoger använder sig av kopplat till olika lässituationer och hur de arbetar med e-bok respektive analog bok.
Metod
Studien har utgått ifrån ett kvalitativt synsätt, vilket lämpade sig väl eftersom intervjuer valdes som metod när det gäller att undersöka vilka strategier pedagoger använder sig av för att skapa lässituationer. Totalt har sju intervjuer genomförts, varav fyra intervjuer skedde på en privat förskola och tre intervjuer skedde på en kommunal förskola.
Resultat
Resultatet av denna studie visar att pedagogerna använder sig av olika förhållningssätt för att skapa lässituationer. Pedagogerna var eniga om att läsningen är viktig, men de önskar att det fanns fler tillfällen för spontana lässituationer. Samtliga pedagoger arbetar med läsning på ett pedagogiskt sätt då de kopplar läsning till planerade aktiviteter i verksamheten. I resultatet framgick det att det fanns fördelar med analog bok, men med e-bok framkom det både för och nackdelar.
Place, publisher, year, edition, pages
2020.
Keywords [sv]
strategier, läsning, analog bok, e-bok, digitala verktyg
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hb:diva-23038OAI: oai:DiVA.org:hb-23038DiVA, id: diva2:1415149
Supervisors
Examiners
2020-03-202020-03-172020-03-20Bibliographically approved