Flerspråkighet: Hur främjar förskollärare flerspråkiga barns språkutveckling i praktiken
2020 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Sammanfattning
Syfte
Syftet med undersökningen är att ta reda på hur förskollärare upplever att de arbetar för att främja flerspråkiga barns alla språk och dessutom se hur förskollärarna arbetar i praktiken för att barnens språkutveckling stimuleras med hjälp av olika verktyg.
Bakgrund
I bakgrunden tar jag upp tidigare forskning kring såsom modersmålets betydelse, samverkan med vårdnadshavare, tvåspråkighetens fördelar, förskollärarens förhållningssätt, litteracitetutveckling och högläsningens betydelse.
Teoretisk utgångspunkt
Jag tar upp olika teorier som är relevanta för min undersökning så som sociokulturellt perspektiv, flerspråkighet och transspråkande och förklarar hur dessa teorier kan appliceras på arbetet med flerspråkighet.
Metod
Jag valde att använda mig av kvalitativ metod där jag observerade förskollärare och barn samt intervjuade förskollärare. Syftet med att använda två metoder var för att kunna förhoppningsvis upptäcka situationer med barnen som förskollärarna inte diskuterade i intervjuerna.
Resultat
Undersökningens resultat visar att förskollärarna ständigt arbetar med att främja flerspråkiga barns språkutveckling. De arbetar på så sätt att de ständigt förklarar och pratar tydligt med barnen samt genom bokläsning.
Diskussion
I avsnittet om diskussionen diskuterar jag resultatet och kopplar till tidigare forskning. Jag diskuterar även resultatet utifrån de teoretiska utgångspunkterna. Jag diskuterar förskollärarnas bemötande och inställning, samverkan med vårdnadshavare samt högläsning och språkutveckling.
Place, publisher, year, edition, pages
2020.
Keywords [sv]
förskola, språkutveckling och flerspråkighet
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hb:diva-22985OAI: oai:DiVA.org:hb-22985DiVA, id: diva2:1413720
Supervisors
Examiners
2020-03-112020-03-112020-03-11Bibliographically approved