Digitala verktygs betydelse för elevers textskapande i F-6: En kunskapsöversikt
2020 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Digital teknik har stort inflytande på barn och ungdomar. Det är ett verktyg som används till att hämta information, producera och konsumera media och ge uttryck för vem man är. Skolforskningen har börjat intressera sig för detta område och Skolverket har introducerat digitala verktyg i Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 (LGR11) så att skolan följer med samhällets utveckling.
För att genomföra denna kunskapsöversikt har vi med hjälp av sökord och urval hittat nio artiklar som alla berör betydelsen digitala verktyg har på elevers textskapande.
Vårt syfte med denna kunskapsöversikt är se vad som kännetecknar forskningen om digitala verktygs betydelse för elevers textskapande. Läroplanen lyfter textskapande under kursplanen för svenska, därför kopplar vi denna kunskapsöversikt till svenskämnet även om textskapande är en del av andra ämnen. Till vår hjälp använder vi frågeställningen: ”vilken betydelse har digitala verktyg på grundskoleelevers textskapande?”
I vår kunskapsöversikt kunde vi se att elever använde sig av digitala verktyg mer kreativt på egen hand utan att behöva stöd av lärare och därmed tog ansvar för sitt eget lärande. Vi såg också att digitala verktyg bidrog till en mängd olika effekter på elevernas prestation: kreativitet och multimodalitet, motivation och engagemang, självförtroende och identitet. Eleverna blev mer engagerade att skapa texter när de fick använda digitala verktyg. De ansåg att det gav mer frihet när de fick kombinera text med bild, musik och interaktiva moment.
Place, publisher, year, edition, pages
2020.
Keywords [sv]
digitala verktyg, det vidgade textbegreppet, multimodal, skapa text, elever i grundskola
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hb:diva-22885OAI: oai:DiVA.org:hb-22885DiVA, id: diva2:1396056
Supervisors
Examiners
2020-02-272020-02-252020-02-27Bibliographically approved