Att söka vård via en skärm: En kvalitativ intervjustudie ur vårdsökandes perspektiv
2018 (Swedish)Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
e-Hälsa är under framväxt i Sverige och år 2025 skall vi vara världsledande inom området. Dagligen marknadsförs via media olika e-hälsotjänster, som skall vara till gagn för vårdsökande. Hur påverkas då vårdandet i en alltmer digitaliserad vård och vad bidrar detta nya sätt att vårda på för möjligheter för den vårdsökande?
Studiens syfte var att belysa vårdsökandes upplevelser av ett digitalt vårdmöte via videosamtal. Åtta intervjuer genomfördes och intervjumaterialet analyserades genom kvalitativ innehållsanalys. Resultatet visade att vårdsökande upplever flera fördelar med digitalt vårdmöte genom videosamtal jämfört med besök på en vårdcentral. Några av de fördelar som nämns är tidsvinster, fler valmöjligheter kring den egna vården och hur detta kan påverka den vårdsökandes vardag. Resultatet skildrar även anledningar till varför den vårdsökande väljer att söka vård digitalt framför besök på vårdcentral, där vårdcentralen får kritik för sin otillgänglighet.
Vidare framställer resultatdelen att tekniken kan innebära både möjligheter och begränsningar för det vårdande mötet via videosamtal. Likväl poängteras att vårdgivarens bemötande och förmåga att lyssna, präglar upplevelsen och tilliten hos den vårdsökande. I resultatdiskussionen skildras det digitala vårdmötet kunna bidra till en tillgänglig, mer jämlik vård samt ökad delaktighet för de individer som har tillgång till och förmåga att använda det.
Place, publisher, year, edition, pages
2018.
Keywords [sv]
e-hälsa, digitalt vårdmöte, videosamtal, vårdsökandes upplevelse, vårdcentral, tillgänglighet, distriktssköterska
National Category
Nursing
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hb:diva-22858OAI: oai:DiVA.org:hb-22858DiVA, id: diva2:1395217
Subject / course
Vårdvetenskap - Specialistsjuksköterska
Supervisors
Examiners
2020-02-262020-02-212020-02-26Bibliographically approved