Om vi utbildar så blir det implementerat!: En systematisk forskningsöversikt om möjligheter och svårigheter med utbildningsinterventioner
2019 (Swedish)Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Sustainable development
Sustainable Development/Sustainability is used as a subject keyword for the thesis
Abstract [sv]
I sjukvården bedrivs många utbildningsprojekt med syfte att implementera nya arbetssätt. En del projekt, men inte alla utvärderas. Regelbunden utvärdering är viktigt för att systematiskt förbättra ett projekt och för att arbeta för hållbarhet. Föreliggande studie utgår från erfarenheter från projektet CaPrim som gällde implementering av standardiserade vårdförlopp (SVF) inom cancervården och en utvärdering av en utbildningsinsats avsedd att stödja implementeringen av nytt arbetssätt.
Syftet med den här uppsatsen var att via genomgång av aktuell forskning belysa möjligheter och svårigheter med utbildningsinterventioner. Samt att granska detta utifrån enkätundersökning, erfarenheter och den utbildningsinsats som genomfördes genom CaPrim projektet, Akademiskt primärvårdscentrum i Stockholm under 2017-2018. Resultatet kan vara viktigt att beakta i det fortsatta arbetet med projektet.
Till uppsatsen valdes en systematisk forskningsöversikt som metod. Ansatsen var en induktiv innehållsanalys av de artiklar som hittades efter sökningar i databaserna.
I resultatet av litteraturgranskningen framkom sex kategorier. Tre kategorier med möjligheter; utbildning kan ge ökad tilltro till och kännedom om nya arbetssätt, engagerad vårdpersonal och ledare samt att interventionen kompletterar ett existerande arbetssätt. Samt tre kategorier med svårigheter; ingen avsatt tid för att implementera, att anpassa utbildning till rätt nivå och vårdpersonal och ledares attityder.
Diskussionen utgick från två kategorier av möjligheter; utbildning kan ge ökad tilltro till och kännedom om nya arbetssätt, engagerad vårdpersonal och ledare samt en kategori av svårigheter; ingen avsatt tid för att implementera. Slutsatserna som är viktiga att ta med sig i CaPrim projektet visade sig vara att inte enbart utbildningautomatiskt implementerar nya arbetssätt. Men kan ses som en viktig del i implementeringsprocessen. Då främst genom att utbildning kan öka medvetenhet och öka självförtroendet hos vårdpersonalen. Detta skulle i sin tur kunna förändra attityder omkring nya arbetssätt och påverka implementeringsprocessen i positiv riktning. Vidare är det viktigt att involvera vårdpersonal och ge återkoppling på utfört arbete samt att vårdpersonalen får vara delaktiga i utvecklingen av rutiner inom nya arbetssätt.Nya arbetssätt kan lägga till arbetsuppgifter för vårdpersonal, tidsbrist är därför en faktor som i hög grad kan påverkar implementering. I praktiken kan det handla om möjlighet till extra tid för att få utbildning, hålla sig informerad och att sätta sig in i det nya arbetssättet.
Place, publisher, year, edition, pages
2019.
Keywords [sv]
implementering, standardiserade vårdförlopp vid cancer, utbildningsinterventioner, primärvård, arbetssätt, hållbarhet, systematisk forskningsöversikt, projektutvärdering
National Category
Health Care Service and Management, Health Policy and Services and Health Economy
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hb:diva-22854OAI: oai:DiVA.org:hb-22854DiVA, id: diva2:1395205
Subject / course
Vård- och omsorgsadministration
Supervisors
Examiners
2020-02-262020-02-212020-02-26Bibliographically approved