Medeltida böneliv handlar om vanligt folks böner under en tid i Sverige, före den lutherska reformationen, då landet var del i den så kallade Kalmarunionen. Livet var inte enkelt att leva. Överallt hotade faror och döden var ständigt närvarande. De allra flesta bad till Gud, men vad man bad om har länge ansetts omöjligt att få kunskap om. Senare forskning har visat att det faktiskt går att veta något om medeltida böneliv.
I den här boken får du veta hur bonden bad för sina barn, vad en bonde kan ha haft för tankar om Gud, samt hur en medeltida person använde hela sin kropp för att be. Vidare ges inblickar i hur tid och plats ansågs spela roll för om en bön blev besvarad, på vilket sätt Jungfru Maria och helgonen utgjorde ett himmelskt hov att förhandla med samt vilka pedagogiska och didaktiska knep som användes för att lära ett barn att be. Avslutningsvis berättas om hur man sörjde och använde bön som strategi för styrka, och några glimtar ur den verktygslåda som alla standardböner utgjorde. Boken tar även upp hur namn på helgon användes som skydd genom att ge barn helgons namn. Bönelivet hos dem som tillhörde bondebefolkningen på medeltiden var både välutvecklat och fyllt av nyanser.
Viktor Aldrin (f. 1980) är docent i teologi med inriktning mot praktisk teologi/religionsdidaktik samt excellent lärare ETP. Han är universitetslektor i de samhällsorienterade ämnenas didaktik vid Högskolan i Borås och forskar om samspel mellan teologi och pedagogik. På Artos har han tidigare publicerat Skolavslutningar i kyrkan och spelet om religion i svensk skola (2018).