Tecken på lärande: Sociosemiotisk-multimodal analys av två läroböcker i matematik
2019 (Swedish) Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Läroböcker i den svenska matematikundervisningen har en lång tradition bakom sig och används frekvent, lärare har även en positiv inställning till dessa böckers innehåll och struktur. Lärobokens funktion är att den ska användas som ett pedagogiskt verktyg i undervisning, den är en artefakt konstruerad för att skapa sammanhang och lära ut komplex matematik. Vi intresserade oss för att ur ett sociosemiotisk multimodalt perspektiv analysera två populära läroböcker i den svenska grundskolans matematikundervisning. Detta för att ta reda på hur väl dessa uppskattade böcker, i fråga om användning av semiotiska och multimodala resurser skapar kohesion och därmed kan antas bidra med goda möjligheter för lärande hos eleverna.
Syftet med studien var att analysera två populära läroböcker i den svenska grundskolans matematikundervisning med särskilt avseende på böckernas kohesion . Vi ville undersöka om det går att avgöra om böckernas innehåll och komposition skapar kohesion och därmed goda förutsättningar för lärande. För att uppfylla vårt syfte användes följande frågeställningar: Vilka semiotiska resurser finns i läroböckerna? Vilken funktion fyller bilder i läroböckerna och i vilken utsträckning används olika typer av bilder? Hur samspelar textelement i läroböckerna? Vilka likheter eller skillnader kan observeras i de olika läroböckerna angående förutsättningar för kohesion ?
Analysen i arbetet är utformad utifrån sociosemiotiska och multimodala teorier om kohesion. Resultatet av analysen visade att de båda läroböckerna i studien uppvisade likheter angående vilka semiotiska och multimodala resurser som användes i böckerna, men stora skillnader angående hur och i vilken utsträckning de används. Resultatet visar även att denna typ av semiotisk-multimodal analys av läroböcker möjliggör att dra vissa slutsatser om böckers förutsättningar för kohesion men försvårar andra. Genom att analysera komposition i de båda läroböckerna skapades förutsättningar för att dra slutsatser angående böckernas grad av kohesion . Slutsatser angående vad läroböckerna bidrar med i fråga om kohesion gav även utrymme för reflektion angående vad böckerna potentiellt kan bidra med i fråga om möjligheter för lärande hos eleverna.
Place, publisher, year, edition, pages 2019.
Keywords [sv]
kohesion, läromedel, matematik, utbildning, grundskolan, sociosemiotik, multimodalitet
National Category
Pedagogical Work
Identifiers URN: urn:nbn:se:hb:diva-21421 OAI: oai:DiVA.org:hb-21421 DiVA, id: diva2:1336743
Supervisors
Examiners
2019-08-052019-07-102019-08-05 Bibliographically approved