Matematiklärares värderingar: en kunskapsöversikt
2019 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Värderingar är något som starkt påverkar människors val och handlingar. Det är viktigt att som lärare vara medveten om hur ens värderingar i sin tur påverkar ens val kring undervisningsmetoder. Matematikämnet har länge ansetts vara ett neutralt ämne fritt från värderingar, något som flera forskare inte håller med om. Syftet med denna kunskapsöversikt är att kartlägga och analysera vad som kännetecknar forskningen kring lärares värderingar med inriktningen matematik.
För att uppfylla vårt syfte använde vi oss utav två frågeställningar: Vilka värderingar lyfts fram i förhållande till matematik och vad är det som påverkar dem? Samt vilka metoder används för att mäta lärares värderingar?
Utifrån valda sökord och urvalskriterier tog vi fram åtta vetenskapliga artiklar som sedan kartlades för att få en tydlig bild av deras innehåll. Bishops värderingstyper och kulturella aspekter så som genus och skolsystemet identifierades som centrala delar inom forskningsområdet. Detta visar på att forskningen kring lärares värderingar inom matematik utgår från ett kulturellt perspektiv där nationalitet, genus och kultur tas hänsyn till. Det uttrycks även ett behov av att värderingar skall tas i beaktning vid utformning av exempelvis läroplaner.
Samtliga studier i kunskapsöversikten använder sig utav kvantitativa metoder för att mäta lärares värderingar. Olika mätinstrument används men överlag använder sig samtliga studier i kunskapsöversikten av samma typ av instrument.
I denna kunskapsöversikt lyfter vi även eventuella styrkor och svagheter inom forskningsområdet, samt behovet av framtida forskning.
Place, publisher, year, edition, pages
2019.
Keywords [sv]
värderingar, lärare, matematik
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hb:diva-21410OAI: oai:DiVA.org:hb-21410DiVA, id: diva2:1336509
Supervisors
Examiners
2019-08-012019-07-092019-08-01Bibliographically approved