Bakgrund: Amningssvårigheter innebär en risk för tidigt amningsavslut och minskad tillit till den egna förmågan att amma. Kvinnor som ammar sitt första barn kort tid riskerar också amma nästa barn kort tid eller inte alls, likaså tyder befintlig forskning på att amningssvårigheter kan vara en riskfaktor för att inte amma ett framtida barn. För att ytterligare förstå hur tidigare amningssvårigheter påverkar kvinnors framtida amning behövs forskning ur kvinnors perspektiv.
Syftet: Syftet är att förklara och förstå hur tidigare amningssvårigheter påverkar framtida amning så som det erfas av kvinnor.
Metod: Studien utgår från en reflekterande livsvärldsansats med hermeneutisk analysmetod. Datainsamlingen genomfördes i form av en eller flera individuella livsvärldsintervjuer med åtta kvinnor som upplevt stora amningssvårigheter. Totalt 15 intervjuer ingår.
Resultat: Huvudtolkningen visar att tidigare upplevda amningssvårigheter innebär ett existentiellt trauma för den enskilda kvinnan. I traumat utkristalliseras två möjliga vägar för framtiden; antingen utvecklas en amningsrädsla som innebär att framtida amning är otänkbart eller så uppstår en amningslängtan som innebär en möjlighet för amning i framtiden. Huvudtolkningen baseras på följande deltolkningar: Skrämmande tillvaro som måste undvikas, Kroppen som härbärge gör det svårt att glömma, Lockad av närhet och nytta men skrämd av distans, Erfarenhet ger beredskap att ta kommandot, Att våga igen kräver bearbetning samt Omformulering gör det möjligt att gå vidare
.
Konklusion: Kvinnor som upplevt tidigare amningssvårigheter bär med sig en negativ amningsupplevelse i form av ett förkroppsligat minne som etsats sig fast vilket får betydelse för tankar om och möjligheter till amning i framtiden. Det betyder att amningen både berör kvinnor efter avslutad amning och inför en framtida amning
Kliniska implikationer: Vård av kvinnor med tidigare amningssvårigheter bör riktas mot ett vårdande där amningsupplevelser bildar utgångspunkten och som möjliggör reflektion kring dessa.