Bedömning och betygsättning i ämnet samhällskunskap.
2018 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Assessment and grading in civics (English)
Abstract [sv]
Betyg och bedömning är en omfattande process som av många lärare uppfattas somutmanande. Lärare måste utgå från läroplanens kunskapskrav vid betygsättning av elevers kunskaper och bedömningen ska utgå ifrån elevers uppvisade kunskaper kopplade tillundervisningen. Lärare står inför flera viktiga beslut i samband med dessa processer där målet är att eleven betygsätts och bedöms rättvist, i förhållande till kunskapskraven. Kunskapsöversikten behandlar både nationell och internationell forskning kring betyg och bedömning, ur ett lärarperspektiv. Studien inriktar sig på lärares betygsättning och bedömning inom ämnet samhällskunskap i grundskolan och framförallt mellanstadiet, som omfattarårskurserna 4–6. Forskning kring betyg och bedömning ur ett elevperspektiv framförs även översikten, för att framhäva komplexiteten i lärares betygsättning.
Syfte
Syftet med kunskapsöversikten är att sammanställa och analysera forskningen kring processerna kopplade till betyg och bedömning, ur ett lärarperspektiv. Specifikt är översikten inriktad på lärares betygsättning i grundskolan och framförallt mellanstadiet, inom ämnet samhällskunskap. Vi har även kartlagt vilka metoder som företrädesvis har använts i den analyserade forskningen.
Metod
Insamlingsmaterialet till kunskapsöversikten bestod främst av vetenskapliga artiklar som genomgått en process av granskning, så kallad peer-review process. Både nationella och internationella vetenskapliga artiklar inkluderades i kunskapsöversikten. Information från Skolverket och annan litteratur användes endast i inledningen och bakgrunden av översikten.
Resultat av studien
Resultaten indikerar att införandet av den nya läroplanen syftar till att öka precisionen och rättvisan i betygsättningen. Felaktiga betyg tilldelas när lärare tolkar det nya betygssystemetfelaktigt. När lärare misslyckas med att beakta kunskapskraven i läroplanen har de medirrelevanta faktorer i betygsättningen. Ytterligare resultat av översikten visar att betygssamtal med elever utgör en viktig del i betygsättningsprocessen för lärare, då samtalen bidrar till enmöjlighet för eleverna att förstå vad de behöver utveckla för att nå upp till ett högre betyg. I forskningsprocessen har man i stor utsträckning använt sig av kvalitativa intervjuer ellerkvantitativa enkätundersökningar. Det finns en brist på relevant forskning kring betyg och bedömning i ämnet samhällskunskap som omfattar årskurs 4-6.
Place, publisher, year, edition, pages
2018. , p. 31
Keywords [sv]
bedömning, betyg, betygsättning, samhällskunskap
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hb:diva-13785OAI: oai:DiVA.org:hb-13785DiVA, id: diva2:1187715
Subject / course
Pedagogiskt arbete
Supervisors
Examiners
2018-03-132018-03-052018-03-13Bibliographically approved