Blogginlägg
För flera år sedan berättade den numera avlidne Olle Blomqvist för mig hur det var första gången som han besökte Kina. Jag minns särskilt hur han underströk hur svårt det var med språket, och hur han helt enkelt fick chansa på att det man kom överens om också skulle levereras. På den tiden så var det kanske inte hela världen om skjortan som producerades var mellanblå istället för ljusblå. Det var ju trots allt en skjorta som på något vis skulle gå att sälja ändå. Det blev ofta fel men felen övervägdes av de goda ekonomiska villkoren som slöts. Av det skälet fortsatte Olle att besöka Kina för att hitta leverantörer och han fick snabbt sällskap av andra svenskar med gott affärssinne. Men de internationella företag som varit störst i Kina är utan tvekan finans- och industribranscherna. De var tidigt på plats och har också länge haft en stor betydelse för hur affärsrelationerna mellan Sverige och Kina sett ut. Av det skälet så finns Svenska Internationella Handelskammaren både i Peking och Shanghai. Men nu börjar något hända som tyder på att ett paradigmskifte är på gång: de internationella industriföretagen i Kina börjar tycka det är lite för dyrt, den kinesiska medelklassen växer så det knakar och efterfrågan på konsumtionsvaror med ”exotiska” varumärken från andra delar av världen ökar as we speak. Västvärldens produkter kan börja säljas i Kina och inte bara skippas för konsumtion tillbaka till väst. För bara några veckor sedan så tog jag del av en superintressant konversation mellan en stor Kinesisk retailaktör och en svensk varumärkesägare med ett, i våra mått mätt, ganska litet varumärke. Det visade sig att den stora kinesiska kedjan är intresserad av att ta in varumärket i sitt sortiment. Så sagt och gjort, företagaren (en relativt liten aktör i Sjuhärad), reste ner på blixtvisit till Shanghai och diskuterade potentiella affärsmöjligheter. Självklart var han lite brydd, eftersom det kan verka ologiskt att någon aktör i Kina är beredd att låta produkterna tillverkas i Kina, men varumärkas av ett svenskt företag, och därefter säljas i Kina som ”svenskt”. Men förklaringen finns självklart i prislappen ut mot slutkonsument. En kines är beredd att betala extremt mycket för varumärkta produkter, gärna med svensk lyster, jämfört med varor som är kinesmärkta.
Och här öppnar sig just nu enorma möjligheter för svenska entreprenörer som funderar på nya marknader. Även om man kanske inte tror det, så finns det en stor potential i att vända blickarna mot öster. För i samma takt som Ali Express och Wish börjar att sälja mot väst, så kan väst börja sälja i Kina. Ur led är tiden. Men spännande, eller hur?
Jag tror dock inte att man ska göra som Olle Blomqvist gjorde på sin tid, utan förbereda sig lite mer innan man tar steget. Det är viktigt att ta reda på mer om den kinesiska marknaden, hur konsumenterna fungerar och framför allt, hur systemen ser ut och hur affärerna styrs. Det där är extremt värdefull kunskap som man inte bör fuska med. Med rätt kunskap går det att bygga värdefull business i Kina.
Bloggen är inte längre tillgänglig.
Vissa inlägg hittas via Internet Archive: https://web.archive.org/web/20140515000000*/http://www.retailingresearch.blogspot.com