Idag offentliggjordes regeringens planer på en nationell testbädd för framtidens elfordon. Och jag ryser av välbehag i hela kroppen, eftersom det jag hörde och det jag kan läsa hittills om planerna ligger så rätt i tiden. De vill utveckla ett samarbete mellan forskning och näringsliv, där man tillsammans investerar i ett testcentrum för olika former av elfordon. Breda samarbeten är det centrala och stämmer så väl mot min och många andras uppfattning att framtidens utmaningar bäst hanteras tillsammans. Det är dags att använda konkurrenskraft på ett annat sätt än förut och inte vara rädd för att dela idéer och kompetenser. Men samtidigt är jag orolig att planerna för en nationell testbädd kanske grundar sig på en gammal logik, och för att de som idag är ledande i branschen inte ser att ”sociologi är viktigare än teknik” (Alexander Bard). För att utveckla framtidens fordon kan det vara avgörande att man börjar med frågor som t.ex. ”vad är ett fordon”, ”vilka uppgifter löser fordon”, ”varför ska vi använda fordon”? Lite mer teoretiskt innebär sådana frågor att vi också måste forska utifrån den samhällsvetenskapliga sidan, d.v.s. organisationerna, ekonomin och maktfördelningen runt tekniken.
Och om vi tänker så blir det också klart att det behövs andra typer av tänkare på en sådan testbädd än enbart forskare och industritekniker. Det behövs samhällsvetare, men också vanliga unga människor. Det behövs originella personer, som tänker bortanför traditionen.
Den 4 januari 2017 skrev Alexander Bard på Twitter följande: ”Mark my words! 2017 will be the year when shops start closing down on a massive scale due to the online shopping tsunami. Get out now!”
Hur rätt han har i detta påstående kan vi inte veta än, men utvecklingen so far, tyder nog på att det finns en viss sanning i vad Bard säger. För sättet att handla på ändrar sig ganska snabbt och tvingar fram radikalt nya idéer för hur framtidens handel ska se ut. Jag vågar nästan säga att behovet av en nationell testbädd för framtidens handel är lika stort som för framtidens elfordon, och av det skälet vill jag ju återigen lyfta fram det upprop som vi startat från SIIR och Högskolan i Borås, där vi menar att det behövs en världsledande innovationsplats för framtidens handel. Men en sådan plats måste också drivas av samma grundantaganden som Alexander Bard föreslår, nämligen att ”sociologi är viktigare än teknik”. Det är absolut nödvändigt att fördjupa kunskap om människors beteenden, attityder och maktordningar och organisationers funktionssätt, när stora samhällsförändringar sker. För handelns del heter förändringen digitalisering.
För fordonsindustrin är det mycket som pekar på att det nationella testcentret hamnar i Göteborg. För hadelbranschens del ser vi att mycket talar för att en världsledande innovationsplats hamnar i Borås:-)
Borås, 2017.