Den senaste tiden har jag ändrat fokus i de föreläsningar jag håller landet runt om handelns digitalisering och ett förändrat beteende. Tidigare har jag pratat mycket om kundbeteende som påtagligt förändrats i takt med att människor blivit mer digitaliserade, men har nu övergått till att koncentrera mig på vilka konsekvenser ett förändrat köpbeteende får för butiksformaten. Denna spännande fråga är en del av vår bok Handelns digitalisering – Undran inför framtidens affärer, som skrivits av Anna Jonsson, Johan Hagberg, Niklas Egels-Zandén, Catrin Lammgård och undertecknad (Liber, 2017).
Senast den 18 april skrev jag på SIIR.s blogg om just butiksformat och nämnde då att det finns ett antal tydliga skäl till att kunder faktiskt väljer att besöka en fysisk butik. Jag är personligen fascinerad av frågan ”varför ska en kund överhuvudtaget besöka en butik idag, när allt man vill köpa går att handla billigare på nätet?”, samtidigt som jag inser att frågan i sig är lite naiv i dagens samhälle. Självklart kommer människor alltid att vilja besöka en fysisk butik när man ska handla, men teoretiskt har det sällan angivits några skäl till detta. För historiskt har det inte funnits några större alternativ till fysisk handel – förrän nu. Och av det skälet har också frågan aktualiserats och teoretiserats. Det är min kollega Johan Hagberg på Handelshögskolan i Göteborg som tagit fram ett antal tydliga skäl för att handla i butik, och dessa handlar om:
- Konsolidering – behovet av att bekvämt kunna köpa allt på samma ställe,
- Sinnesupplevelser – behovet av att använda våra sinnen för bedömning och tolkning,
- Kontakt och sociala interaktioner – behovet av mänsklig interaktion,
- Nöjen – behovet av stimulans,
- Tradition – behovet av trygghet och säkerhet, ofta gestaltat i rutiner.
Den fysiska handeln är inte död men måste utvecklas för att bli spännande igen, för att tilltala de kunder som söker annat än låga priser. Och även i detta sammanhang har min kollega Johan Hagberg bidragit till ny kunskap i ovan nämnda bok genom att föreslå ett antal framtidsformat för den fysiska handeln. Format som är otroligt spännande och som ni kan läsa mer om i boken. De kittlande nya formaten har Hagberg valt att kalla:
- Närportalen
- Fulfillmentcentralen
- Hybriden
- Digital pop-up
- Inspirationsbutiken
Dessa pratade jag en del om när jag gästade Good Morning Retail i Stockholm häromdagen, ett arrangemang av EG Sverige. För er som vill veta mer så rekommenderar jag er att läsa vår bok. Hör gärna av er med synpunkter ifall ni läser och får tankar. Utveckling och innovation skapas tillsammans och ju fler som kommer med idéer och input, desto större kraft erhålls.
Borås, 2017.