Upplevelser är kanske en av tidens mest slitna ord. Upplevelser är lösningen på ”butiksdöden”, upplevelser ökar attraktionskraften på en destination eller plats, upplevelser ger kunden mervärden och upplevelser ökar kundlojalitet etc etc. I slutet av 2016 lyssnade jag på radioprogrammet Spanarna i P1 och fascinerades av hur Maja Aase uttryckte den där typiska tröttheten som många idag känner inför ordet ”upplevelse” och det faktum att kunder förväntas betygsätta sina upplevelser. Allt för att företag och organisationer ska få mer kunskaper om hur deras tjänster och produkter värderas i termer av upplevelser. Men precis som Maja tycker jag att många aktiviteter som vi konsumenter gör, framför allt kommersiella sådana, inte kan kategoriseras som en upplevelse utan som en tråkig ”måste-göra-aktivitet”, fri från både känslor och reflektion. Det känns som att det har gått inflation i begreppet upplevelse.
Och samtidigt så vore det idiotiskt om kommersiella aktörer beslutade sig för att lägga ner allt arbete kring upplevelser, bara för att det just nu känns platt och meningslöst. För plötsligt händer det! Plötsligt känner man som konsument att ett möte med en kommersiell aktör faktiskt ger mig en upplevelse. För aktören når fram till mig! Aktören visar att de problem som jag uppfattar att jag har, faktiskt är något som fler har, och att det finns lösningar. Och då blir all trötthet och avsky mot begreppet upplevelse som bortblåst.
Detta hände mig för några dagar sedan när jag försökte lösa ett ganska trivialt problem – jag hade inget att ha på mig. Jag kände mig som en tråkig, beige medelålders kvinna som allt för länge utsatts för jordens dragningskraft i kombination med för lite motion, för mycket god mat och gott vin. Så jag besökte en f.d kollega till mig, Hanne Gustafsson, och hennes Facebook-sida där hon pratar om precis mina problem. Hon pratar om Spanx. Kolla in den här filmsnutten så kan jag garantera att en majoritet av kvinnliga konsumenter känner igen sig i problemen och kommer att gilla lösningarna. En upplevelse av det här slaget är ju inte alls relaterad till ett fysiskt möte, utan till en aha-känsla, att någon faktiskt förstår vad jag går och tänker på, att det finns fler som tänker likadant och att det finns hopp om en lösning. Och det finns fler filmklipp från HanneG som har samma idé, nämligen att tipsa kunder om hur man kan klä sig och hur man t.ex kan skapa ett sofistikerat häng
Det som är så kul med HanneG enligt min mening är att hon inte alls hymlar med att hon vill sälja saker till dig, men hon gör det med glimten i ögat och med fullständigt fokus på att du som kund ska bli snygg och köpa sådant som passar just dig. ”Kom in så ska vi hjälpa dig att göra dig snygg!” avslutar Hanne i något av sina filmklipp. Det där är huvudet på spiken när det gäller upplevelser tycker jag.
Det enda problemet för min del är att HanneG inte finns i Borås utan i Lidköping. Fast å andra sidan så får jag ju min upplevelsekvot fylld bara genom att titta på hennes videoklipp och vill jag köpa något så kan jag bara maila Hanne så skickar hon. Manuell e-handel kallas det där jag givetvis också betalar för frakten.
För den som väljer att besöka hennes butik i Lidköping kan jag också utlova en och annan överraskning (som en del kanske väljer att översätta till upplevelse). Själv är jag otroligt förtjust i hennes zebra som står mitt i butiken och förgyller vistelsen för alla kunder.
Något annat som gör just HanneG till ett sådant bra exempel på hur man kan leverera upplevelser genom att tänka ”konsumtionsnära” är möjligheterna hon erbjuder till kunderna att boka butiken. Varje måndag finns möjlighet att ta med sig ett gäng vänner och vara helt själva i butiken, få tips och råd om hur man ska klä sig och göra det till en kul och social aktivitet för fler än bara sig själv. Och så får du veta vilket djur du är…
Borås, 2017.