Som jag säkert redan berättat, så var jag på Handelskammaren i Borås för ett tag sedan och lyssnade på Patrik Frisk, Aldo Group. Vi som var där fick många insikter och i tider då många pratar om handelns upplösning och butiksdöd, kan det vara lite positivt att komma med muntra tillrop. Och det fick jag verkligen av Patrik. Bl.a. avslöjade han att man på Aldo forskar mer och mer kring köpbeteende där organisationen t.ex. arbetar med olika former av labb koncept. Syftet är att i en fejkad miljö försöka förstå hur kunder och personal faktiskt beter sig. Patrik berättade också att de gör väldigt många experiment i butiker och använder sig av teknik som värmekameror och RFID.
Det som är så positivt ur en forskares perspektiv är det faktum att Aldo använder mer vetenskap för att kunna ändra och hitta nya möjligheter. Algoritmer har blivit ett relativt vanligt verktyg för företaget och mycket data samlas in för att användas på olika sätt, t.ex. för att arbeta med varumärkesstrategier och för att förstå målgruppen och potentialen i varje grupp. Men i en föränderlig värld är det ändå grunderna som är de viktigaste, att förstå kunden så att man hela tiden kan parera för snabba svängningar. Men hur sjutton får man sina medarbetare att hänga med och förstå svängningar? Ett förslag kan vara att använda en playbook som befäster grunderna i verksamheten. Sedan måste man skapa operativa möjligheter att driva försäljning på flera marknader och i flera kanaler. Och de operativa möjligheterna omfattar som regel kompetens, helst i form av människor som har arbetat på olika marknader, men också i form av människor som lär sig att det är ok att misslyckas. Om man inte vågar tala om sina misslyckanden, så finns det heller ingen möjlighet att lära sig av sina misstag. Det där låter både mänskligt och enkelt.
Jag fastnade mycket för de här kloka orden och gick igång på Patriks ”simplicate” – ett fenomen som beskriver motsatsen till eng. ”complicate”, dvs det är viktigt att försöka hitta enkla lösningar på komplexa problem. Varför måste vi hela tiden göra saker så svåra? Och varför måste vi vara så rädda för att försöka hitta nya lösningar? Troligen därför att vi verkat i en kultur där man hyllar framgång och föraktar misstag. Troligen därför att många fastnar på arbetsplatser där man tycker att kreativitet rubbar ordningen, och där man bygger fast sig i strukturer och excelark som ska följas slaviskt. Nej, får vi mer av ”simplicate” i våra företag, så kommer det nog att hända spännande saker i framtiden.