Jag är överens med Svensk Handel om mycket. Strukturomvandling är inget nytt och just nu bidrar den digitala transformationen till att omvandlingstakten går rasande fort. Det vi däremot INTE är överens om är synen på e-handel samt lösningsförslagen som branschorganisationen föreslår för att möta utmaningarna.
Synen på e-handel: I Jonas Arnbergs replik på mitt första blogginlägg inleder han med att säga ”Handeln genomgår en kraftfull förändring till följd av digitalisering, e-handel, konkurrens från utlandet samt pressade priser och marginaler.” Det är självklart och uppenbart för de flesta att handelns förändring sker p.g.a. digitalisering och konkurrens från utlandet. Men det är svårare att förstå hur e-handeln kan vara en orsak till handelns förändring. E-handel är ju också handel. Hur kan handelns förändring orsakas av handel? Det förstår jag inte. Det är däremot uppenbart att handelsbranschen befinner sig i en digital transformation som förändrar förutsättningarna för hur handel ska/kan bedrivas. Principerna för detaljhandel har alltid varit plats och närhet till den lokala marknaden och handelns funktion har varit att tillhandahålla varor, dvs. vara en länk mellan tillverkning och konsument. Nu förändras principerna och handeln har blivit global, tack vare bl.a. Internet. Konsumenter kan idag handla vad som helst, varifrån som helst, när som helst och kan också jämföra priser på ett annat sätt än tidigare. Det där skakar givetvis om handelsbranschen i grunden eftersom den inte längre kan förlita sig på plats och tillgänglighet som de viktigaste försäljningsargumenten. Många fysiska butiker kommer att försvinna, men andra försäljningskanaler kommer istället att utvecklas. ”Butiksdöden” kommer att ersättas med en pånyttfödelse av nya handelsformat, och precis som Mia Brunell Livfors säger på seminariet, så kommer många handelsföretag att förändra sin verksamhet och sina affärsmodeller dramatiskt de närmaste åren. En sådan utveckling är nödvändig och välkommen och jag hoppas verkligen inte att Svensk Handel kommer att betrakta innovativa nya idéer vad gäller format från exempelvis Axel Johnsson koncernen på samma sätt som de hittills valt att betrakta e-handel: som ett hot.
Lösningsförslagen: Jag är medveten om att Svensk Handel precis gått in i årets avtalsrörelse. Jag är medveten om att det är viktigt för svenska handelsföretag att få till bra avtal. Men jag kan inte förstå varför Svensk Handel klamrar sig fast vid traditionella lösningar som kostnadsfokusering när de själva har identifierat orsakerna till transformationen. Sänkta ingångslöner och måttliga lönehöjningar är inte det bästa receptet för att möta en digital transformation. Vad sägs istället om ökade investeringar, framförallt vad gäller medarbetarkompetens, utbildning och forskning? Jag säger som Sally Santesson (alias Maria Lundqvist): Det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke!
Forskare med ett utifrånperspektiv kan vara en del av lösningarna. En väl genomtänkt plan för hur kompetensutveckling ska ske kan vara en annan del av lösningarna. Fler och fler handelsföretag börjar inse att kunskapsutveckling är en nyckel för överlevnad. Ett konkret exempel på lokal nivå är Ellos som har valt att samverka med Högskolan i Borås och SIIR vad gäller uppdragsbaserad forskning. E-handelsstaden Borås, en ekonomisk förening, har också varit en aktiv part som tillsammans med högskolan sett till att starta en masterutbildning i digital handel. Den typen av lösningar bådar gott inför framtiden tror jag.
Den 9 mars går D-Congress av stapeln i Göteborg. Ryktesvägen har jag hört att VD på Svensk Handel, Karin Johansson, också kommer att delta. Det ska bli spännande att lyssna på henne och hur hennes perspektiv på e-handel ser ut, men även hur hon formulerar lösningsförslagen på den digitala transformationen inom handel.
Borås, 2017.