Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel lämnar här en replik på mitt senaste blogginlägg. Känns som en spännande utmaning att släppa in en ”replik” i bloggformatet, men varför inte prova? Håll till godo! Ni kan också vara lugna – självklart kommer det en bloggtext till om det här eftersom det verkade vara en öm tå jag trampade på:-)
Handeln genomgår en kraftfull förändring till följd av digitalisering, e-handel, konkurrens från utlandet samt pressade priser och marginaler. Svensk Handel beskriver dessa förändringar i rapporten ”Det stora detaljhandelsskiftet” och under ett seminarium den 20 januari 2017. http://www.svenskhandel.se/aktuellt-och-opinion/pressmeddelanden/2017/stor-transformation-av-detaljhandeln/
Malin Sundström är kritisk till både rapport och seminarium och menar att detta är en del av den strukturomvandling som skett under en längre tid. Om Malin hade läst rapporten eller lyssnat till seminariet var detta också vår inledning. Handeln har alltid genomgått någon form av strukturomvandling. Under den senaste 20-årsperioden har den främst handlat om stordrift och nya butiksformat som flyttat handeln till köpcentrum och externa handelsplatser. De sista åren har det handlat om att handeln flyttar ut på nätet och att affärsmodeller digitaliseras, oavsett om köpet sker på nätet eller i butiken. Strukturomvandling är alltså i sig inget nytt. Det nya med dagens digitala transformation är att den går snabbare än tidigare.
Mycket talar för att handeln kommer att förändras snabbare de närmaste tio åren än vad vi sett de senaste 50. Därmed blir det viktigt att titta på aktuell data. Några exempel på att det nu går fort:
- År 2010 kom 1 av 20 paket som Postnord skickade ut från utlandet. År 2016 var det 1 av 4.
- År 2009 var 12 europeiska företag registrerade för att sälja varor till svenska konsumenter, år 2016 var de 489.
- Plattformar som Wish och Alibaba har på kort tid gjort att Kina nu är det land som konsumenten direktimporterar varor från i högst utsträckning.
- Ökad konkurrens pressar priserna och sällanköpsvaruhandelns priser har sjunkit sedan digitaliseringen slog till runt år 2000.
På seminariet som Malin refererar till beskrev också Mia Brunell Livfors, vd och koncernchef på Axel Johnson med innehav i företag som Willys, Hemköp och Åhléns, den digitala transformation koncernen går igenom. Hon bekräftade Svensk Handels slutsatser och hänvisade bland annat till butiksdöden i länder som Storbritannien och Holland. Mia beskrev också deras övertygelse om att om 10 år utgörs 50 procent av deras verksamhet av saker som koncernen inte gör idag. Där kan vi tala om snabb förändring.
Att forskare som utifrån studerar handeln ägnar sig åt att definiera strukturomvandling på olika sett är en sak. Tydligt är dock att våra medlemsföretag nu befinner sig i en digital transformation som förändrar förutsättningarna för handeln i grunden. Det tycker vi på Svensk Handel är viktigt att belysa.
Jonas Arnberg, chefsekonom Svensk Handel
Borås, 2017.