Samarbete mellan organisationer som kan främja forskning och utveckling sker ofta i regional kontext mellan akademi, näringsliv och myndigheter. Två sådana regionala samarbeten för Borås återfinns som fallstudier i denna rapport: Innovationsplattform Norrby och Textile Fashion Center.
Många studier kring samarbete har sin hemvist främst inom management och ekonomi där fokus ligger på att identifiera framgångskoncept för att styra, kontrollera och hantera samarbete. Kunskap ses som något som bör överföras till nytta för den enskilde aktören och lärande ses som en konsekvens av att systematiskt överföra kunskap mellan organisationer. Dessa studier har även konstaterat att det i samarbete över organisationsgränser bland annat finns skillnader i kulturer och rutiner, bristande tillit och bristande respekt av varandras kompetens. Hur dessa faktorer påverkar de sociala relationerna har dock inte studerats i någon större utsträckning. Färre är således de studier som i stället med sociala utgångspunkter undersöker lärande mellan organisationer när det gäller själva dynamiken i relationerna – särskilt på den operativa nivån. Det behövs mer kvalitativt inriktad forskning för att förstå samarbete som äger rum i sådana relationer för att på så sätt också få insikt i hur samarbete mellan organisationer kan skapas, underbyggas och utvecklas.
Denna rapport presenterar en kvalitativ studie som undersöker hur relationer i ett samarbete mellan organisationer kan se ut och på vilka sätt organisationer kan skapa förutsättningar för att bygga samarbete utifrån ett socialt lärandeperspektiv. Studien har genomförts inom ramen för Collaboration Arenas, CARENA, ett större forskningsprojekt finansierat av Vinnova. I CARENA arbetade sex lärosäten tillsammans för att utveckla modeller eller arenor för strukturerat och långsiktigt samarbete. Förutom Högskolan i Borås medverkade högskolorna i Trollhättan, Skövde, Jönköping, Halmstad och Malmö.